Index Vakbarát Hírportál

Kutyák és olaszok, fájdalmas titok és egy váratlan találkozás

2023. május 5., péntek 06:54

Kiválasztotta az előzsűri a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) versenyprogramját: 32 ország 420 alkotása közül nyolc film jutott be az egész estés animációk versenyébe, amelyek között olyanok is vannak, amelyek a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljain, Annecyban, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Awardon is díjat nyertek. A Kecskeméti Animációs Filmfesztivált június 21–25. között tartják.

A háromtagú előzsűrinek – Csákovics Lajos rajzfilmes, rendező, Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment művészfilm-forgalmazó alapítója és Tóth László István animációs szakember – nehéz dolga volt az egész estés európai animációs filmek előválogatásakor, amelyek közül 23 már több rangos fesztivált megjárt.

Érdekesség, miután a felhívásban semmi nem zárta ki, hogy AI, azaz mesterséges intelligencia hozzon létre filmalkotást, a nevezések között olyan is volt, amelynek elkészítésében segített az AI.

Végül az alábbi nyolc egész estés animáció került be a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) versenyprogramjába.

Versenyen kívül az utolsó

A két magyar versenyfilmet – amely mind az európai, mind a magyar egész estés versenyben indul – a napokban hívták meg az idei Annecy Animációs Filmfesztiválra.

A házigazda Kecskemétfilm nagyvonalúan nem nevezte a versenybe saját alkotását, a Toldit,

de versenyen kívül vetítik majd Jankovics Marcell utolsó alkotását, amely szintén meghívást kapott idén Annecyba.

Június 21–25. között Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén továbbá hét európai tv-speciál, 18 európai és 13 magyar tv-sorozat – többek között a Cigánymesék, a Magyar szentek vallomása, a Bab Berci kalandjai, a Bogyó és Babóca és a Puskás Öcsi és barátai –, 19 magyar rövidfilm, köztük a nemrégiben Annecyba is beválogatott 27 és a Jelenlétről, 26 magyar alkalmazott animáció (reklámspotok, videóklipek, szignálok és rendelt rövidfilmek), valamint 28 magyar diákfilm versenyez. A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát, melyen a részvétel ingyenes.

Rovatok