Index Vakbarát Hírportál

Schoblocher Barbara a Sztárban sztár döntőjéből ül be az ítészek székébe

2023. május 13., szombat 10:18

Szeptemberben ismét megrendezik a Fülesbagoly Tehetségkutató versenyt Martonvásáron, amelyen a Blahalouisiana zenekar frontembere, Schoblocher Barbara lesz az egyik zsűritag. Ennek apropóján beszélgettünk az énekesnővel a tehetségkutatók világáról, a művészet versenyeztetéséről, a közönséggel kialakítható intimitásról és arról, miként ismeri meg önmagát igazán egy előadó.

A tehetségkutatókról lehet mondani jót és rosszat is, de igazán azok tudnak sokat mesélni, akik megélték ezt a világot színpadon innen és túl is. Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana zenekar énekesnője még Székesfehérváron mérettette meg magát először a városi énekversenyen. Az ott szerzett tapasztalatok és szakmai tanácsok birtokában alapították meg később a Blahalouisiana zenekart, amelynek népszerűsége több mint tíz éve töretlen.

Azóta a hazai zenei fesztiválok és legnagyobb koncerthelyszínek visszatérő vendégeként mozognak a magyar popkultúrában, most pedig az énekesnő arra készül, hogy az ítészek székébe üljön egy zenei versenyen.

Régi kihívás új köntösben

Esős májusi napon érkezett hozzánk a Blahalouisiana énekesnője: hiába a nyár közelsége, a kabát és a fejfedő elengedhetetlen a nyirkos időben. Schoblocher Barbara színes sapkájában olyan könnyed vidámsággal érkezett hozzánk, mintha kint épp hét ágra sütne a nap. A nyomasztó időjárásra fittyet hányva mesélte, hogy milyen koncertekre készül a közeljövőben, és ha teheti,

igyekszik a legnagyobbaktól inspirálódni, amikor épp nem ő áll a színpadon.

Barbara nem csupán versenyzőként vett részt a székesfehérvári énekversenyen, később zsűritagként is visszatért, így nem a mostani lesz az első eset, hogy ilyen feladattal néz szembe. Az énekesnő, aki épp csak elhagyta a zenés versenyek világát – legutóbb a Sztárban sztár döntőjében láthatta őt a nagyérdemű –, most új kihívással néz szembe.

A Fülesbagoly Tehetségkutató martonvásári körében elmondása szerint nem csupán arra lesz kíváncsi, hogy milyen profin tudja valaki hajlítgatni a hangját, vagy tépni a gitárhúrokat, hanem mennyire tudja átadni azt, ami miatt egyáltalán színpadra lép. A zenében lévő üzenet megtalálása és kendőzetlen átadása számára kiemelten fontos, ami neki sem volt könnyű a kezdetekben.

A podcastben többek között arról is beszélgettünk, hogy

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, amelyben Mészáros Zoltánnal beszélgettünk az idei VeszprémFestről, vagy újra meghallgatná, az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Schoblocher Barbara. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok