Index Vakbarát Hírportál

Állatbarát kávézó nyílik a gyilokjáró helyén Veszprémben

2023. május 27., szombat 11:36

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozattal együttműködésben hamarosan új multifunkcionális művészeti és kulturális központ nyílik Veszprémben. A Vár utca 17. szám alatt található, régóta üresen álló épület, a Tűztorony udvara és a gyilokjáró egységes térként várja a jövőben a kultúra iránt érdeklődőket Foton Audiovizuális Centrum néven.

A Foton Audiovizuális Centrum célja, hogy a különböző művészeti ágazatok számára egyaránt otthonná váljon, ahol vetítésekkel, koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal, közönségtalálkozókkal várják a közönséget. A veszprémiek régi vágya teljesül azzal, hogy a Fotonban művészmozi is működik majd. A 2023. június 6-i ünnepélyes megnyitó után kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelynek ez az egyik kiemelt helyszíne.

A Fotonban található egy többfunkciós, kulturális célokra igénybe vehető, 63 fő befogadására alkalmas előadóterem, amelyet egy lapos tetős épületrész továbbtervezésével, új szint ráépítésével alakítottak ki. Ez a tér elsősorban filmvetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshopoknak adhat helyet.

Állatbarát kávézó

A Foton fontos része az állatbarát kávézó és a Simoga-udvar, ahol specialty kávékat fogyaszthatnak a vendégek, esténként pedig bárként funkcionál, de művészeti programok helyszíneként is hasznosítják majd. Kulturális tematikájú beszélgetések, akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, kézműves workshopok mind helyet kaphatnak majd. A kávézó és az épület tágas előterének falain képzőművészeti és fotókiállításokat terveznek.

A 60 fő befogadóképességű, tereplépcsőkön elhelyezett nézőtérrel és tágas zöld kerttel rendelkező Tűztorony udvar szabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi kamaradarabokat, az előadásokat követő közönségtalálkozókat terveznek, 

az alsó függőkertben pedig olyan alkalmi szabadtéri programokat, amelyekkel tiszteletben tartják a közelben lakók nyugalmát.

A pincében található két projektteremben, illetve a földszinti rendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmakra fókuszáló, innovatív programokra várják a közönséget, de itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor is.

Magyar Mozgókép Fesztivál

A város tulajdonában álló épületet a TAAT Építész Műterem Kft. csapatából Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek tervei alapján az EKF forrásaiból újították fel és rendezték be. Az intézmény programigazgatója, Szántó Viktória a centrum nevéről a közleményük alapján elmondta:

Olyan nemzetközileg is könnyen érthető nevet kerestünk, ami egyszerű, és mégis jelképezi, hogy sokszínű, a vizuális művészetet fókuszban tartó programot fogunk befogadni. Szeretnénk, ha a Foton találkozási pont lenne, ahol a kulturális élet szereplőit országosan is meg tudjuk szólítani.

A 2023. június 6-i ünnepélyes megnyitót követően június 7-től vetítésekkel és közönségtalálkozókkal a Magyar Mozgókép Fesztivál népesíti be a Foton új közösségi tereit, ahol többek között olyan filmeket láthat majd a közönség, mint a Szürkület című, digitálisan felújított klasszikus, az Aki legyőzte az időt Keleti Ágnes című dokumentumfilm, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.

(Borítókép: Toroczkai Csaba)

Rovatok