Index Vakbarát Hírportál

Pál Bernadett csillagász elmondja, hol látott rengeteg földönkívülit

2023. május 28., vasárnap 11:03

Japánba készül egy fiatal magyar csillagász. A nyelvet már több éve tanulja, így Tokióban nem lesz gondja, hogyan értesse meg magát. A Sunday Brunch vendége Pál Bernadett csillagász, Mars-kutató, aki azt is elárulja, miért van értelme annak, hogy megtudjuk, élhetnénk-e a vörös bolygón.

Pál Bernadett ebben látja annak jelentőségét, hogy bár az emberiség még a saját bolygóját, a Földet sem igazán ismeri, arra vágyik, hogy a lábnyoma ne csak a Holdon, hanem a Mars felszínén is ott lehessen. A fiatal Mars-kutató szerint egyelőre nem opció, hogy az emberiség a Marsra költözzön, de van egy rossz híre:

Hosszú távon nem rendezkedhetünk be a Földön úgy, hogy ne érdekeljen minket, mi van a Holdon, a Marson. A Nap ugyanis 4,5 milliárd év múlva bekebelezi a Földet… Vagyis legkésőbb 4,5 milliárd év múlva muszáj lesz elköltözni a Földről.

A csillagász szerint a közelmúltban azért a Mars került a figyelem központjába, mert a bolygó viszonylag könnyen kutatható. Mehetnénk a Vénuszra is, de az a planéta maga a pokol: „ott az ember hamar palacsinta lenne”.

Mars és Hold, köztük is van kapcsolat

A Mars ráadásul izgalmas kutatási terület, hiszen ott volt folyékony víz, így benne van a pakliban, hogy lehetett élet is. Ráadásul ha az emberiség megérti, mi történt a Marssal, arra is következtethet, milyen sors vár a Földre.

Csiby Gergely azt is megkérdezi tőle, hogy tudósként hogyan áll a megfoghatatlanhoz, a megmagyarázhatatlanhoz, mire Pál Bernadett így felel:

Minél többet tanulom a fizikát, annál inkább bizonyos vagyok abban, hogy van valami más is…

Merthogy magyarázatnak arra is lennie kell, amire vonatkozóan ma még csak kérdéseink vannak, és ha a választ sikerül megadni, no, arra adják a Nobel-díjat!   

A Sunday Brunch-beszélgetésből az is kiderül, hogy 

A tavaszi évadban vasárnaponként Csiby Gergely színművész, rendező köszönti a Sunday Brunch nézőit. Vendégeivel a hétvégéhez illő könnyed vagy éppen nagyon is komoly témákról és történetekről beszélget.

Ha lemaradt az előző évadokról, korábbi epizódjainkat ide kattintva nézheti vissza.

(Borítókép: Pál Bernadett. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok