Index Vakbarát Hírportál

Ókovács Szilveszter elismerte, hogy kirúgta vetélytársát, Kesselyák Gergelyt

2023. június 8., csütörtök 11:40

Koncepcióváltásra hivatkozva azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely határozatlan idejű első karmesteri szerződését Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója. Minderre egy 2023. június 7-i elbeszélgetésen került sor. Kesselyák Gergely pályázott az Operaház főigazgatói posztjára: a szakmai bizottság egyhangú szavazattal őt javasolta a dalszínház élére, Csák János kulturális és innovációs miniszter azonban Ókovács Szilvesztert hagyta meg a pozíciójában.

Mint ismert, a Magyar Állami Operaház főigazgatói pozíciójára – egy eredménytelennek nyilvánított pályázat után – másodszor is kiírta a pályázatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A megismételt pályázatra tizenegyen jelentkeztek, köztük Kesselyák Gergely, az Operaház első karmestere.

Kesselyák Gergely az Index kulturális rovatának podcastjában arra a kérdésre, hogy vajon miért indultak el ennyien a pályázaton, azt mondta, hogy a minisztérium egyértelművé tette: szeretne alternatívákat látni, és erre reagáltak. Szerinte jó, hogy verseny van, de részéről nagyon fontos, hogy ez ne menjen át boszorkányüldözésbe.

Mondjuk azt ki, hogy Ókovács Szilveszternek hatalmas érdemei vannak, azt is megkockáztatom, hogy zenetörténelmi érdemei. Megszületett a keze alatt a rendszerváltás az Operaházban, ami – a szimfonikus zenekarokhoz és a legtöbb színházhoz képest – jó sokat késett. Többen nekifutottak, rettenetesen nehéz volt a szocializmus után az új működésre átállni, beletellett húsz évbe. Ez Szilveszternek sikerült. De utána csak vártunk, és nem kezdődött el az a szakmai építkezés, ami lehetett volna

– mondta akkor Kesselyák Gergely.

Senki sincs kitiltva

A pályázatokat elbíráló szakmai bizottság – információink szerint – egyhangúlag, maximális szavazattal Kesselyák Gergelyt találta a legalkalmasabbnak a pozícióra, és az ajánlást ismertette Csák János kulturális és innovációs miniszterrel. Ezek után a tárcavezető a Facebookon jelentette be, hogy Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója. A bizottsági ajánlást a minisztérium nem hozta nyilvánosságra, ahogy azt sem, hogy ha javaslatukkal ellentétes döntés született, akkor azt mivel indokolják.

Kesselyák Gergely akkor ezt írta ki a Facebook-oldalára: „Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója! Gratulálok Szilveszternek! Köszönöm a szakmai bizottság egyértelmű támogatását. 

KÖSZÖNÖM A PÁLYÁZATON INDULÓ KOLLÉGÁIMNAK AZ INSPIRÁLÓ VERSENYT, BÍZOM BENNE, EZUTÁN IS MIND, KÖZÖSEN SZOLGÁLJUK A MAGYAR OPERAKULTÚRÁT.

Köszönöm a velem pályázó Aranycsapat profi, odaadó munkáját. Köszönöm mindazoknak, akik segítettek, támogattak, drukkoltak a pályázat során. Hiszek abban, hogy az opera tud egyszerre értékes és népszerű lenni. Hiszek abban, hogy Magyarországnak feladata van a közép- és kelet-európai operajátszás hagyományainak továbbvitelében. Ebben a hitben és szellemben folytatom a munkámat.”

A bejelentést követően Ókovács Szilveszter az Index Kibeszélő extra című műsorának vendége volt, ahol a többi pályázóra vonatkozó kérdésünkre ezt mondta: „mindenkivel lesz közös munka, nincs senki kitiltva az Operaházból”.

Kérdés ezek után, hogy miképpen értelmezzük a 2023. június 7-én történteket, amikor is – operaházi körökből származó információink szerint – Ókovács Szilveszter behívatta Kesselyák Gergelyt, és azonnali hatállyal felmondta a határozatlan idejű első karmesteri szerződését. Forrásaink szerint a főigazgató arra hivatkozott, hogy mivel Kocsár Balázs fő-zeneigazgató szerződése hamarosan lejár – ő is szerepelt Kesselyák pályázatában –, zenei koncepcióváltásra kerül sor, amelyben Kesselyák előadásainak száma olyan mértékben lecsökken, hogy nem indokolt számára az alkalmazotti státusz.

A nemrégiben meghirdetett évadban Kesselyák Gergely nevével 31 előadás szerepel, ebből maradt meg olyan minimális előadásszám, amire valóban azt lehet mondani, hogy van közös munka, és Kesselyák nincs kitiltva a házból.

A hírrel kapcsolatban kerestük Kesselyák Gergelyt, ő azonban nem kívánt nyilatkozni.

Reagált a főigazgató cikkünkre

Ókovács Szilveszter a Mandiner című lapon keresztül üzent cikkünk megjelenése után, amelyet változtatás nélkül közlünk. 

Ha egy négyszemközt tartott tegnap délutáni bizalmas operaházi beszélgetésről hír jelenik meg másnap délelőtt az Indexen, akkor most már valóban érteni vélem, ki, kinek miért és milyen sebességgel vitt ki eddig is mindent innen. Kesselyák Gergely 2016 februárjától működött az OPERA első karmestereként, az utolsó 50 esztendő leghosszabb első karmesteri periódusát vitte. Akkor pályázat nélkül kértem fel a tisztségre, most, hét és fél évvel később, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kérek fel másik karmestert. Ezt a bizottsági meghallgatáson is elmondtam, 2023. áprilisában, tizenegy tanúm van rá, és akkor még senki sem tudhatta az eredményt. Bevett gyakorlat ez: új kormány, (részben) új miniszterek. Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban.

A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból.  Az ügy nyilvános része ezzel részemről lezárva, az újságírókat szeretettel várjuk előadásainkon

– fogalmazott Ókovács Szilveszter.

(Borítókép: Ókovács Szilveszter és Kesselyák Gergely. Fotó: Karip Tímea / Kaszás Tamás / Index) 

Rovatok