Index Vakbarát Hírportál

Erzsébetvárost beírják a halhatatlanságba

2023. június 13., kedd 12:00

Negyedik alkalommal hirdették ki az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit. Idén Erdős Virág, Fenyvesi Orsolya, Áfra János, András László és Zsille Gábor lett ösztöndíjas. Keresztury Tibor különdíjat kapott a szakmai zsűritől.

Negyedik éve hirdeti meg Erzsébetváros önkormányzata a kortárs költők és írók számára szóló Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjat, amelyre május 2-ig lehetett benyújtani a pályázatokat. Az ösztöndíjra 35 és 60 év közötti, legkevesebb két, nem magánkiadású kötettel rendelkező, magyar nyelven alkotó szépirodalmi szerzők jelentkezhetnek – ahogy az Index korábban megírta.

A pályázat országos – sőt határon túliak is jelentkezhetnek –, nem szükséges a kerületi kötődés, mondta Babiczky Tibor író, költő, az ösztöndíjat elbíráló zsűri egyik tagja. Az elnyerhető támogatás mértéke hat hónapra – 2023. május és október között – havi 160 000 forint.

Az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj győzteseit a 94. Ünnepi Könyvhéten hirdették ki.

2023-ban Erdős Virág, Fenyvesi Orsolya, Áfra János, András László, Zsille Gábor nyert. Különdíjban Keresztury Tibor részesült.

Szembenézni a visszakérdezhetetlen múlttal

Az Ünnepi Könyvhéten megrendezett eredményhirdetésen pódiumbeszélgetés keretében a győztesek is megszólaltak. Elmondták, hogy az ösztöndíj ideje alatt min fognak dolgozni. Erdős Virág verseskötetet akar írni.

Hagyom magam sodortatni az idővel. Meg merem engedni magamnak, hogy az aktualitásokhoz jobban kapcsolódjak. Olyan kihívás lesz, ami napról napra fog történni. Verseskötetben gondolkozom, de persze ezúttal se számítson senki rímekre.

Áfra János édesanyja öt évvel ezelőtt hunyt el, ő volt az utolsó élő felmenője. Ez indította el azon az úton, hogy szembenézzen a visszakérdezhetetlen múlttal. Az ösztöndíj ideje alatt himnikus szöveget akar írni arról, hogy

Mit jelent, hogy közvetlenül már nem férhet hozzá a családi múlthoz.

Fenyvesi Orsolya a készülő kisprózáján dolgozik tovább, prózaverseit, lírai kisprózáit rendezi kötetbe. Mint mondta, felszabadult szövegek születtek, amelyek egyedi lelkiállapotban íródtak.

Zsille Gábor kisebb megszakításokkal 37 éve a VII. kerületben lakik, így érthető, hogy szoros kötődés alakult ki benne. Az ösztöndíj alatt Petőfi Sándor és Szendrey Júlia életrajzi eseményeit dolgozza fel versesszékben. 

A 2023-as pályázatokat elbíráló zsűri elnöke Benedek Anna kritikus, a Petőfi Irodalmi Múzeum Médiatárának vezetője. A zsűri tagjai: Valuska László, a Könyves Magazin lapigazgatója, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója; Mirtse Zsuzsa író, költő, szerkesztő, a Magyar Írószövetség Választmányának tagja; Babiczky Tibor író, költő, szerkesztő, a Szépírók Társaságának alelnöke; és Szijj Márton író, költő, a Fiatal Írók Szövetségének tagja.

Az irodalmi ösztöndíjjal kapcsolatos kulturális eseményeket, rendezvényeket a fiatal színházi alkotókból álló Tér 12 Kulturális Egyesület szervezi. Az idei év újdonsága lesz az is, hogy az irodalmi ösztöndíjasok, zsűritagok és tárcaírók felkérésével az önkormányzat megjelentet egy kifejezetten Erzsébetvárosról szóló szépirodalmi antológiai kötetet. A program keretében 2023 őszén felolvasó irodalmi estet is tartanak. 

Rovatok