Index Vakbarát Hírportál

Az MCC főigazgatója elmondta, miért döntöttek a Libri megvásárlása mellett

2023. július 7., péntek 18:48

Szalai Zoltán szerint az MCC teljesen üzleti alapon vásárolta fel a Librit, és kiváló befektetésnek tartja. A főigazgató örül annak, hogy a felvásárlással sikerült tovább diverzifikálni az MCC portfólióját. Szalai úgy véli, hogy a szerzőknek nem kell tartaniuk attól, hogy az MCC lett a Libri kiadóinak tulajdonosa.

„Ha valaki megnézi a Libri beszámolóit, akkor ez sikeres cégcsoport kereskedelmi és kiadói oldalon is, és az MCC számára értelemszerűen nagyon fontos, hogy azoknak a befektetéseknek a hozamaiból, amelyeket eszközöl, hosszú időre fenn tudja tartani a működését. Nekünk különösen jó dolog, ha diverzifikálni tudjuk a portfóliót. Nemcsak a Mol-részvényekben, a Richter-részvényekben, hanem egy teljesen más iparágban, egy teljesen más irányultságban is vannak az MCC-nek befektetései” – mondta Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója és a Mandiner hetilap és online kiadvány lapigazgató-főszerkesztője az InfoRádióAréna című műsorában.

Szalai Zoltán elmondta, hogy az MCC már több mint két éve bevásárolta magát az Libribe. A főigazgató szerint az MCC egyrészről egy oktatási intézmény, másrészről pedig egy vagyonkezelő alapítvány, és a feladatok ellátásához rendelkeznek részvényekkel, ingatlanokkal, egyéb eszközökkel, amelyeknek a hozamaiból fenntartják az MCC működését.

A Libribe való befektetés több mint két évvel ezelőtt alapvetően ennek mentén zajlott le. Természetesen az is jelentős szerepet játszik, hogy nekünk is komfortos érzés, ha olyan témához nyúlunk hozzá, amelyről azt gondoljuk, hogy valamennyire értjük, mi is foglalkozunk könyvkiadással

– mondta Szalai, aki szerint a Libri egy jó befektetés volt az MCC számára, és ezért egyértelmű volt számukra, hogy amikor lehetőségük nyílik rá, bővítik a részesedésüket

Szélesebb portfólió

Az MCC főigazgatója arról is beszélt a műsorban, hogy jónak látja, ha nemcsak Mol-, illetve Richter-részvényekbe fektet be az MCC. 

A Molnál volt olyan év, nem is olyan régen, amikor nem fizetett egyáltalán osztalékot, most magasabb osztalékot fizetett, és ennek a portfóliónak a kiegyenlítésére nyilván van egy másik iparág, mint amilyen a könyvipar, a könyvkereskedelem, nemcsak rövid, hanem hosszú távon is egy nagyon hasznos befektetés

– tette hozzá Szalai Zoltán, aki szerint ezt nem ők találták ki, mert  a nagy befektetési alapok is úgy működnek, hogy különböző iparágakba fektetnek be. „Amikor az egyik rosszabbul teljesít, egy másik iparágat vélhetően nem ugyanazok a hatások érik. A könyvpiacot más hatások érik, mint a gyógyszeripart vagy az energiaipart” – fogalmazott az MCC főigazgatója.

Nem kell félniük a szerzőknek

A Libri felvásárlásáról azt is elmondta, hogy annak ellenére is üzleti alapon történt, hogy ő maga irodalomtörténetből doktorált. Szalai szerint a felvásárlás miatti kritikák ellenére sincs nagy mozgás a Librihez tartozó kiadók szerzőinek körében.

Az látszik, hogy a szerzők ragaszkodnak azokhoz a szerkesztőkhöz, azokhoz a kollégákhoz, akik az elmúlt két-három-öt évben is a szövegeiket gondozták, magas minőségben kiadták, de ez egy teljesen normális dolog. Az MCC ott van jó ideje a Libriben, én nem látom, hogy bárkinek bármitől tartania kéne

– mondta Szalai Zoltán.

(Borítókép: Szalai Zoltán. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok