Index Vakbarát Hírportál

A Magyarságkutató Intézet elhatárolódott A pozsonyi csata című filmtől

2023. július 8., szombat 16:51

A Magyarságkutató Intézet új vezetése elhatárolódott A pozsonyi csata című animációs filmtől. Szerintük az alkotás nem felel meg a hitelesség kritériumainak, és nem támogatják, hogy a továbbiakban oktatófilmként használják.

„1116 évvel ezelőtt, ezekben a napokban zajlott a 907. évi pozsonyi csata, amelynek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni. A magyarság Kárpát-medencei megmaradása sokban függött ettől az eseménytől. Sajnálatos, hogy 2020-ban – a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt – több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat” – áll a Magyarságkutató Intézet napokban kiadott állásfoglalásában. Az animációs film nagy port kavart 2020 végén.

A mostani állásfoglalásban arról is írnak, hogy az intézet új vezetése szerint A pozsonyi csata című film nem felel meg a hitelesség szigorú szakmai kritériumainak.

Oktatófilmként való használatát az intézet nem támogatja; azzal semmilyen közösséget nem vállal. A Magyarságkutató Intézet a honfoglalást szentesítő pozsonyi diadal hőseivel és a reális tárgyi ismereteken nyugvó nemzeti büszkeség ügyével vállal közösséget

– tették hozzá. 

Közel 24 milliót költöttek el rá

A pozsonyi csata című filmet a Magyarságkutató Intézet rendelte meg a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Műhelytől.

A Filmre összesen nettó 11,6 millió forint támogatást adott a Magyarságkutató Intézet, és további 12 millió forintot kaptak rá az alkotók a Médiatanácstól.

Azoknak, akik a megjelenése idején bírálták a filmet, távozniuk kellett a Magyarságkutató Intézettől. Kiss P. Attila népvándorláskoros régész, valamint a had- és fegyvertörténettel, illetve archeometallurgiával foglalkozó Haramza Márk megkérdőjelezték a film történelmi hitelességét. Úgy vélték, hogy az abban szereplő elemek egy része „már aligha fér bele az alkotói szabadságba”.

Idén márciusban Kásler Miklós vette át az intézet vezetését főigazgatóként (az intézet korábban is az ő támogatásával működött), miután elődjét menesztették. 

Rovatok