Index Vakbarát Hírportál

Kiakadt az angol szerző, elítéli a könyvfóliázást

2023. július 24., hétfő 19:21

Nemrég a Líra Kereskedelmi Kft.-re tizenkét millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal, amiért a könyvesbolt nem fóliázta le Alice Oseman melegekről szóló képregényeit. A szerző reagált a történtekre.

A Fővárosi Kormányhivatal júliusban 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Líra Kereskedelmi Kft.-vel szemben. Ennek oka, hogy a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványok forgalmazási körülményei nem voltak megfelelők.

A vizsgálat megállapította, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt. A Pink News beszámolója szerint Alice Oseman, a kiadványok szerzője nemrég reagált a történtekre. Egy 24 órán át elérhető Instagram-posztban azt írta:

Nagyon szomorú és dühös vagyok, hogy ez megtörténhetett. A queer fiatalok megérdemlik, hogy az irodalmi művekben viszontláthassák magukat. A queerség nem elfogadhatatlan, a gyerekek számára sem. Szeretetemet küldöm mindenkinek, aki harcol ez ellen, és támogatja a queer közösséget.

A Heartstopper tavaly egyik napról a másikra vált queer szenzációvá, miután megjelent a Netflixen a sorozat adaptációja, és az LMBTQ-fiatalok világszerte pozitívan láthatták viszont magukat a képernyőn.

A képregényeket a Daily Mail becslése szerint havonta körülbelül 1 millió font értékben árusítják csak az Egyesült Királyságban, megelőzve David Walliamst, a Jack Reacher szerzőjét, Lee Childot és még J. K. Rowlingot is.

Fóliázott jelen

Mint ismert, az Orbán-kormány még 2021-ben fogadta el a törvényt, amely tiltja a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését a 18 év alattiak körében. A kormány szerint a jogszabály célja a gyermekek védelme, és nem az LMBT-közösséget célozza. A gyermekvédelmi törvény előírásának megfelelően a boltoknak le kellett fóliázniuk az LMBTQ-témájú könyveket, ami nagy port kavart a magyar kulturális életben.

Varga Bea író megoldásként azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy az ifjúsági szerzők elkezdenek politizálni, és a fiatal követőket aktív fellépésre buzdítják. Ruff Orsolya szerint íróként és olvasóként is szomorú látni a befóliázott könyveket. A fólia szolgálhatja a könyv védelmét is, ám jelenleg nem lehet különválasztani, hogy mikor milyen célból kerül a kötetekre.

Rovatok