Index Vakbarát Hírportál

A Dunába vetette magát a Lánchíd oroszlánjait készítő szobrász

2023. augusztus 7., hétfő 09:43

Marschalkó János Sámuel szobrász 205 éve, augusztus 6-án született. Azt beszélték róla, hogy a Lánchíd kőoroszlánjai miatt öngyilkos lett, ugyanis kigúnyolták őt azért, mert elfelejtett a ragadozóknak nyelvet készíteni. A művész valójában több mint két évtizeddel túlélte a szobrok 1852-es talapzatra helyezését.

A legenda szerint a Lánchidat díszítő négy kőoroszlánnak nincs nyelve, mégpedig azért, mert a szobrász, Marschalkó János Sámuel – aki Pest-Buda egyik legkeresettebb épületszobrásza volt – elfelejtett nekik csinálni. A hibát sokáig nem szúrta ki senki, ám egy napon egy vargainas, Frick Jakab észrevette, és a művész feledékenységén kezdtek csúfolódni az emberek. Tóth Béla újságíró anekdotáskönyvében azt írta, Frick úgy kiáltott: 

Hohó, nem érnek ezek az oroszlánok annyit sem, mint a macska, mert nincs nyelvük.

Marschalkó szégyenében beugrott a híd közepéből a Dunába. Ez valójában nem igaz, ugyanis a művész több mint két évtizeddel túlélte az oroszlánok 1852-es talapzatra helyezését: 1877-ig élt és alkotott.

Gyorsan terjedt a hír

A Pesti Hírlap 1897 novemberében azt írta, Frick fölfedezése nagyon gyorsan terjedt. „Egész Pest erről beszélt, s Marschalkó János szobrász sok gúny és csúfolódás tárgya lett. Egy darabig csak tűrte, míg aztán egy este, mikor megint bosszantották, nagy haragosan azt mondta: »No, hát fogadjunk ötszáz forintba, hogy mikor az oroszlán úgy tartja a száját, mint az én kőoroszlánjaim, nem is látszhatik a nyelve, mert mélyen lenn fekszik.« A fogadás megtörtént, és Marschalkó elvitte a barátait egy menazsériába, mely az István téren ütött tanyát, s ott aztán bebizonyította, hogy neki van igaza. Az ötszáz forintot a művész jótékony célra adta.”

Már csak az a kérdés, hogy valójában mi van és mi nincs az egyenként több mint tíztonnás kőoroszlánok szájában. Mint azt több újság is megírta, igenis van nyelvük, csak alulról, a járda szintjéről nem látszik. Arról, hogy a legenda bosszantotta-e a művészt, vagy hogy a szívére vette-e a gúnyos megjegyzéseket, ellentétes információkat találni. Régi lapok szerint egyszer azt mondta: „Nem vagyok én húsfüstölő, aki a nagy nyelveket keresgéli.” Más források szerint azt üzente: „Úgy legyen nyelve a te feleségednek, mint az én oroszlánjaimnak, akkor jaj neked!”

Mi a helyzet a fogaival?

Mint ismert, véget ért a Lánchíd 2021. március óta tartó teljes körű rekonstrukciója, így augusztus 4-e, péntektől immár a gyalogosok is átkelhetnek rajta. A szobrokat 2021 nyarán szállították el „ráncfelvarrásra”, ebből az alkalomból a BKK készített egy videót, amiből kiderült, hogy a kőoroszlánok szája nem teljesen olyan belülről, mint az igaziaké. 

Ennek pedig nem csak az az oka, hogy az idő vasfoga leamortizálta a oroszlán kőfogait. Az alkotó ugyanis egyvalamit tényleg kihagyott: felül nincs, és soha nem is volt rendes fogsora, csupán két szemfoga. Így kijelenthető, hogy a Lánchíd ragadozói nagyrészt fogatlanok. A felújított kőoroszlánok 2022 végén kerültek vissza a hídfőkre. Tavaly októberben egy legóból készült oroszlánt is elhelyeztek a Clark Ádám téren, a Lego Oroszlán Projekt három képviselőjével nemrég az arútluK podcast stúdiójában beszélgettünk.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok