Index Vakbarát Hírportál

A Sziget egyetlen színpada, ahol nem szégyen reggelig veretni

2023. augusztus 15., kedd 16:21

A Sziget Fesztivál egyik legegyedibb helyszínének számít az underground zenéknek otthont adó Colosseum, ami nevéből adódóan hajaz a Rómában álló amfiteátrumra. A kör alakú, egyben 360 fokos élményt nyújtó helyszín ráadásul környezetbarát, és annak ellenére, hogy szimpla raklapokból állítják össze, több ezer ember szórakozását biztosítja.

Amint az éj leszáll, illetve az utolsó headliner is elhagyja a nagyszínpadot a Szigeten, a fesztiválozók nagy része az Óbudai-sziget hátsó felébe merészkedik, ahol a Party Aréna mellett található többek között a Colosseum. Ezen helyszíneken ekkor kezdődik az igazi buli, ami egészen a reggeli órákig tart. Míg az előbbiben rendszerint évről évre az elektronikus zene szinte minden műfajának a képviselői kapnak helyet, addig utóbbiban főleg az underground stílusok nyernek teret. Az ugyanis már évek óta bevett gyakorlat a szervezőknél, hogy a Colosseumba csak olyan lemezlovasokat pakolnak, akik még az elektronikus zenék egyes alfajait tekintve is rétegzenét játszanak. A helyszín egyébként nem tekint vissza olyan nagy múltra, idén 11 éve annak, hogy a Sziget Fesztivál oszlopos tagjává vált.

Bár a techno műfaj a 80-as évek közepétől kezdve indult el hódító hadjáratára, ennél valamivel később tört be hazánkba, amire utalhat az is, hogy a Szigeten csak 2012-ben bukkant fel egy olyan helyszín, ahol ennek a stílusnak a különböző változataival ismerkedhetnek meg a fesztiválozók. A Colosseum nevet kapó „színpad” már a kezdetekkor is hasonlóképp nézett ki, mint jelenlegi formájában, ám azóta valamelyest növelték a méretét, hogy még többen lépegethessenek a DJ-k által diktált ütemre.

Raklapból mennyország

A Colosseum 2012-ben jelent meg először a Sziget Fesztiválon, majd egy csapásra az egyik legkedveltebb helyszínné vált. A kilenc méter magas (ezt a maximális magasságot a szabvány raklapok terhelhetősége határozza meg) és 40 méter átmérőjű, már-már szobrászati alkotásnak számító építmény 3000 férőhelyes és több mint 3000 raklapból állt össze, ám az eltelt 11 év alatt némi változáson esett át. Az 1000 négyzetméteres színpadot a Hello Wood csapata alkotta meg, akiket az ókori amfiteátrumok inspiráltak. Pontosabban a Szigeten heverő raklapokból nyerték az ötletet, amelyek felhasználásával egy környezetbarát módszert találtak arra, hogy a fesztivált követően egy évvel később újra fel lehessen használni őket, és ne keletkezzen túl sok hulladék.

A raklapokból felépített, rendkívül jó hangzásvilággal bíró Colosseum külsőre a 2012-es megalakulást követő években nem esett át túl nagy tatarozáson, ám 2022-ben, a helyszín 10. születésnapjára, illetve a koronavírus-járvány miatt két éven át szünetelő Sziget utáni első fesztiválra új arculatot kapott. A színpadot kiegészítették egy gladiátorfejjel, amelynek a lemezlovasok a szájában ülnek – ezáltal kiemelve őket, és elkerülve a kínos helyzeteket, hogy bármennyire beszámíthatatlan állapotban is tér be valaki a Colosseumba, biztosan ne a DJ-pultnál kérje ki magának a következő kör koktélt. Ahogy a Hello Wood oldalán fogalmaznak, az ipari anyagokból épült szerkezet nyers karaktere illeszkedik az indusztriális, mechanikus elektronikus zenéhez.

A gladiátor sisakja trapéz alakú acéllemezekből készült. A raklapetornyokat nyersacél profilok és racsnis hevederek stabilizálták, a gigantikus oszlopok közé pedig alumíniumhálót helyeztünk el. A fémháló esztétikai és praktikus szerepet is betöltött. Fontos volt, hogy kívülről engedje a belátást, ne takarja el a látványos gladiátorfej előtt táncoló tömegeket, és a belső tér hívogató legyen, ugyanakkor az éjszakai világításban megcsillanva és acélos fényűvé válva megteremtse a tér zártabb, otthonosabb hangulatát

olvasható az oldalukon. Hozzátették, hogy a fenntarthatóság játssza a főszerepet, így a Colosseum építőanyagainak nagy része továbbra is újrahasznosított vagy újrahasznosítható, tehát a helyszín szétszerelését követően is értékesíthetőek maradnak a raklapok. 

A legnevesebb előadók hazája

Az elmúlt 11 év során a Colosseum a nevét ugyan nem változtatta, csak egyes cégeké társult hozzá, ám az itt fellépő DJ-ket szemlélve a színvonalbeli ugrás már annál inkább tetten érhető. Az underground zenei műfajban tevékenykedő előadók közül a híresebbek már jártak nálunk, köztük például a Tale Of Us, Enrico Sangiuliano vagy Nina Kraviz. Hétfő este viszont újabb legenda csapott a lovak közé a Colosseumban, a német Sven Väth, aki már nem először jár hazánkban. A lemezlovas este tíz órától volt kiírva – és három órán át játszott , amikor még javában tartott a nagyszínpadon Macklemore koncertje, és a többség még ott tartózkodott. A Colosseumba belépve kezdetben meglepődve konstatáltuk, milyen kevesen jöttek el a DJ fellépésére, ám az utolsó nagyszínpados előadó koncertjét követően megindultak a fesztiválozók, teljesen megtöltve a helyet, így már nemigen lehetett meglenni a tömegben.

Väth kissé meg is mosolyogtatott minket, mivel a DJ-pultnál állva annyira a szélén helyezkedett el a raklapokból eszkábált gladiátorszájban, hogy semmit nem lehetett belőle látni. Ennek következtében pedig kintről úgy tűnt, mintha magától menne a zene, vagy legalábbis pendrive-ról – ami David Guetta korábbi kamuzenekeveréseit nézve nem is lenne olyan meglepő. A dán lemezlovas egyébként a régi motorosok közé tartozik, egyike volt azoknak, akik 2001-ben a Sziget Fesztivál frissen megnyitott, New York Party Aréna nevet viselő helyszínén elsőként léptek fel külföldi előadóként – és azóta már kvázi hazajár. 

Rovatok