Index Vakbarát Hírportál

A TikTok-videók tempójában kel életre a reformkor első „celebpárja”

2023. szeptember 9., szombat 20:53

A reformkor első „celebpárja”, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia különc szokásai, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilága, véleményformáló szerepük jelentősége kerül a középpontba azon az előadáson, amelynek bemutatója 2023. október 21–22-én lesz a fővárosi Erkel Színházban. A térben és időben is szabadon mozgó történetet elmesélő, koncerthangulatú pop-up produkció főbb szerepeiben Schoblocher Barbara, Ember Márk, AKC Misi és Filo látható.

A három idősíkon – 1849 júniusától 1850 nyaráig, 1839-től 1841-ig és 1848 júliusától 1849 júniusáig –, valamint különböző helyszíneken játszódó cselekmény legfőképpen arra keresi a választ, ki vagy kik felelősek azért, hogy a lánglelkű, de gyenge fizikumú költőt újra meg újra a csatatéren találjuk. Nemcsak a szabadság és a szerelem viaskodik a lelkében, de a feloldhatatlannak látszó dilemma is: karddal vagy tollal szolgálhatja-e jobban a hazát?

A kor ünnepelt költője egy mindennel szemben lázadó, extrém önkifejező, de mélységesen önkereső figura. A darab nem a mainstream Petőfit mutatja be, hanem az identitását kutató huszonévest, aki akár a korunk fiatalja is lehet

– mondja Almási-Tóth András, a szokatlan írásmódú szabadakarat>>>> című produkció rendezője, aki a szövegkönyvet is jegyzi.

A TikTok-videók tempójában

„A közismert énekesek színpadi jelenléte, a koncertszerű előadásmód kiragadja a sztorit a hagyományos színházi előadások, musicalek konvencióiból. A fizikai színház kifejezőeszközeinek segítségével olyan színpadi szövetet szeretnénk létrehozni, amelyben ugyan fellelhető az átélhető emberi történet, de a jelenetek ritmusa sokkal közelebb áll a mai fiatal generáció vizuális kultúrájához, az Insta- és TikTok-videók tempójához és látványvilágához” – mondják a produkció közleménye szerint az alkotók.

„A darab zenei világa egyfajta Gen Z koktél, amelyben a mai pop-rock és alternatív rock friss hangzása és az új hullámos magyar rap tökéletesen megfér egymás mellett. A szabadakarat>>>> tehát a legfiatalabb generáció zenei nyelvén meséli el Petőfi Sándor és Szendrey Júlia történetét, mégis generációkon túlmutatva mindenkihez szól, és kísérletet tesz arra, hogy új arculatával kitágítsa a magyar zenés színház műfaji kereteit” – mondja Bella Máté, a darab zenei producere.

Schoblocher Barbara és Ember Márk

A darab egyik prózai főszereplője Staub Viktória, aki 2018-ban még alig kezdte el a színművészetit, máris szerepet kapott az Aranyélet című sorozat harmadik évadában, aztán láthattuk A játszma című krimiben, legutóbb pedig A Király című sorozatban. A prózai Petőfit Tóth Mátyás alakítja, akinek alternatív színházi kezdeményezések, bábos projektek, klasszikus nagyszínpadi előadások és nemzetközi filmes munkák határozták meg eddig a pályáját.

A darab énekes főszereplői sem akárkik: Júlia szerepében Schoblocher Barbara, a Blahalouisana együttes egyik alapítója és frontember-énekese látható, Petőfit pedig Ember Márk énekli, aki a főiskola alatt és után a Vígszínházban, később a Tháliában játszott. A Grund nevű vígszínházi fiúzenekar énekese a Pál utcai fiúk című musicalben az idősebb Pásztort alakította.

A történetmesélés során markáns karakterrel, új hullámos zenei vonallal jelennek meg a mai fiatal generáció kommentjei, két előadó tolmácsolásában: AKC Misi (Vellinger Mihály) a magyar trap egyik legismertebb arca, rapper, producer és dalszerző is egyben, Filo (Fuchs Benjamin) pedig a magyar underground zenében már jól ismert előadó, akit a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon az Eltörölni Frankot című filmben nyújtott alakításáért Starlight díjjal tüntettek ki 2021-ben. A további szerepekben Mertz Tibort, Ruzsik Katát, Kiss Péter Balázst és Száraz Dénest is láthatjuk.

Rovatok