Index Vakbarát Hírportál

Mucsi Zoltán: Nagy szerepet játszottam volna, csak a Scherer kifúrt

2023. szeptember 25., hétfő 14:29

Ha Mucsi Zoltán és Scherer Péter játszik együtt egy filmben, az csak jól sülhet el. Az Index ellátogatott a Lepattanó című film forgatására, ahol a két szereplő gondoskodott a hangulatról. Mucsi állítása szerint Scherer kifúrta őt a nagy szerepből, Scherer azonban egészen máshogy emlékszik a történtekre. A film további érdekessége, hogy a stábnak sikerült Magyarországra csábítania a Dallasból is ismert Patrick Duffyt, aki egy gazdag mecénást alakít.

Annak ellenére, hogy szeptember vége van, rendkívüli hőség uralkodik a Magyar Rádió egykori, Pollack Mihály téri épületében, ahol a Lepattanó című magyar tévéfilm forgatása zajlik. A színészek és a stábtagok is legyezővel mászkálnak, ezerrel pörögnek a ventilátorok. Az Esterházy-palota, amit ma már többnyire csak forgatási helyszínként használnak, olyan hatást kelt, mintha a múltba csöppentünk volna. Nagy a sürgés-forgás, felvételhez készülődik a stáb. A sajtó munkatársai igyekeznek elcsípni a szereplőket egy rövid interjú erejéig. 

Mucsi Zoltán épp szabad, tőle rögtön meg is kérdezem, milyen a forgatás hangulata:

Biztos kitűnő, de ezt én csak hírből hallottam, mert most vagyok itt először.

Merthogy valóban ez a színész első forgatási napja, ő „csak” mellékszereplőt játszik. Muszáj megkérdeznem azt is, hogy megtanult-e gombfocizni, ugyanis Roskó Péter producer előzetesen már tájékoztatott arról, hogy a szereplők a film hitelessége érdekében gombfociedzésekre jártak, és még egy valódi gombfoci- – más néven szektorlabda- – bajnokságra is beneveztek Maroslelén, a helyiek nagy örömére. 

A mellékszereplő

A történet ugyanis arról szól, hogy a főszereplő Kálmán – akit Scherer Péter játszik – gombfocicsapatával Európa-bajnokságra készül, azonban a selejtező hajrájában pénzügyi okokból kizárják őket. Mivel számukra ez véresen komoly sportág, mindannyiuk élete válságba kerül, hiszen elvesztik azt, ami a legértékesebb az életükben. 

Ekkor egy milliárdos révén – akit a Dallas című amerikai televíziós filmsorozat Bobbyja, Patrick Duffy alakít – tévedéséből 100 millió forint landol a bankszámlájukon. Ugyan tudják, hogy ez a pénz nem őket illeti, egyre többet és többet költenek belőle – gombfocira. Így újra esélyük nyílik kijutni az EB-re, hacsak addig le nem buknak. 

A film rendezője és forgatókönyvírója Vékes Csaba, az alapötlet pedig Gönye Lászlótól származik, aki egyben a produkció társ-forgatókönyvírója is.

S hogy visszatérjünk az eredeti kérdéshez: Mucsi Zoltán nem tanult meg gombfocizni. Azt mondja, ő nem ment le Maroslelére a többiekkel, ő ebben kívülálló, így mikor kérdezem, hogyan tud azonosulni a karakterével, ennyit mond: 

hát sehogy, mert én egy nagy szerepet játszottam volna, csak a Scherer kifúrt. 

Puhatolózom, hogyan történhetett ez meg: „úgy, hogy odament a rendezőhöz, hogy ő akarja játszani a főszerepet. Mivel ők jóban vannak, elvették a nagy szerepet.” Hozzáteszi, hogy Scherer Péter neheztel rá. „Haragszik rám, mert tartozik nekem sok pénzzel, nem adta meg, szóvá tettem, és ez volt a hála.” Kiderül, hogy hatmillió forintról van szó.

Nem hiszem el. Szaladok Schererhez, hogy kiderítsem az igazságot. Elmondom neki, mit hallottam. „Hogy én? Hát ez bolond. Nem így történt” – mondja Scherer, majd hangos nevetésben tör ki. Így emlékszik a történtekre:

Nem, az az igazság, hogy Zoli annyira elszegényedett, hogy én mint kreatív producer szánalomból fölkértem egy szerepre. Egy ötperces kis cameo (nyúlfarknyi jelenet), amiben ő bejön. Gyakorlatilag fillérekért vállalta. Egyszerűen megsajnáltam. De aranyos, nagyon aranyos.

S bár Mucsinak tényleg ez az első forgatási napja, Scherer reméli, hogy az utolsó is. A forgatás hangulatáról kérdezem, mire az ugratás folytatódik: „Mivel nem volt itt a Zoli, isteni” – mondja nevetve. „Mindenki szeret mindenkit, nincs az a fúrás: amikor ő ott van, az szokott lenni.” 

A szenvedélyes kisember

A Scherer Péter által alakított Kálmán megszállott gombfocirajongó. A színész elmondja, egy kapálózó kisemberről van szó, aki egy olyan sportért van oda, ami gyakorlatilag a kutyát sem érdekli. Meggyőződése, hogy ez a világ legjobb dolga – magyarázza a színész. A főszereplő megszállottan próbálja összetartani a csapatot, Scherer szenvedélyes kisemberként írja le, akivel tud azonosulni. Kérdezem tőle, hogy neki mi a szenvedélye. 

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám egyben a szenvedélyem is. Ez a színészet, a színház, és produkciót létrehozni a semmiből. És néhanapján még pénzt is kapok érte. Ez nagyon klassz dolog. De vannak hobbijaim is! Például kerékpározás, kerékpártúrázás, szeretek pingpongozni, kosarazni, és idén a nagymotorjogsimat is megszereztem. Az oktatóm azt mondta: »Péter bá', engedje meg magának ezt a luxust, hogy maga itt most levizsgázik, mert ez magának való«. És levizsgáztam.

Kiemeli, hogy rendes nagymotorról van szó, egy Royal Enfield 350-es-ről. Megjegyzem, hogy majd utánanézek, mert ez nekem nem mond semmit, mire annyit szól, hogy akkor inkább nem is beszélget velem. Végül az utolsó kérdésemre mégis válaszol, így kiderül, hogy ő megtanult gombfocizni, sőt Maroslelén hatalmas sikereket ért el. A csoportjából három helyi versenyzőt is maga mögé utasított a versenyen. 

Hogy került ide Patrick Duffy?

Schererhez hasonlóan Rába Roland is gombfocicsapattagot alakít a filmben, és ugyan klubokba nem jár, igazán megszerette ezt a sportot. Az utóbbit már nevetve mondja, hiszen szerinte vicces sportnak nevezni ezt az elfoglaltságot. „A pingpongban többet mozogsz, inkább még a sakk hasonló ehhez, ha a mozgást nézzük”. Majd kérdezem, milyen volt Patrick Duffyval forgatni (az amerikai színész ugyanis már hazarepült):

Férfiként is megállapítható, hogy hihetetlenül sármos volt. Nagyon laza, nagyon közvetlen, ami tényleg nagyon meglepő. Óhatatlanul egy idős emberre számítottam, de nem olyan volt, mint ahogyan elképzeltem. Nagyon normális, mozgékony és üde volt. Egy úriember, de közben mégis laza. Egy jó ember. 

Roskó Péter producert elsősorban a hollywoodi sztrájk hatásairól kérdezem, de hamar kiderül, hogy kisarkítva ennek köszönhető Patrick Duffy Magyarországra látogatása. Ezt Vékes Csaba rendező is megerősíti: „Nekünk abból a szempontból van közvetlen kapcsolatunk a sztrájkkal, hogy Patrick Duffy érintett benne. Mi pont jól jöttünk ki belőle, hiszen Duffy is ezért tudott idejönni. Eredetileg ugyanis augusztusban forgattunk volna, de csúsztunk őszre, mikor neki már nem lett volna jó. A sztrájk miatt mégis ráért, volt pár csavar.”

Vékes Csaba úgy véli, a hollywoodi sztrájk és a színészek közötti összefogás példaértékű. „Így, messziről figyelve elképesztő, hogy ezt ők megcsinálják. Magyarországon is fontos lenne egy ilyen összefogás. Hogy a szakma szakmai, és ne politikai alapon kategorizálja magát. Ez egyszer megvalósulhat, bár nem biztos, hogy a mi életünkben.”

Roskó Péter meséli – miután a rendező felvetette az ötletet, hogy Duffyt ide kéne csábítani –, hogy elkezdett nyomozni a kontaktok után, majd írt a színész producerének egy szívhez szóló és őszinte levelet arról, mit jelentett nekik Duffy annak idején a Dallasban, és megtiszteltetés lenne, ha idejönne és elvállalná ezt az egyébként kedves szerepet. Miután elolvasták a forgatókönyvet, azonnal belementek. Mint megtudom, Patrick Duffy összekötötte a kellemest a hasznossal: négy napot forgatott a stábbal, de közben Budapestet is felfedezte, mivel korábban még nem járt itt. 

A Lepattanó egy érzelmes sportvígjáték az esendőségről, szeretetről, kitartásról, a gombfoci szerelmeseiről, valamint tisztelgés a fantasztikus magyar játék előtt. A forgatás 2023 szeptemberének elején kezdődött, és csaknem egy hónapig tart. A főszereplők között van még Derzsi Dezső, Waskovics Andrea, Katona László és Fekete Zsolt. A filmben – amely a Blue Duck Arts gyártásában készül az NFI támogatásával – láthatjuk továbbá Gyuricza Istvánt, Elek Ferencet, Petrik Andreát és Gáspár Sándort. A bemutatót 2024 második felére tervezik az alkotók. További információ a film Facebook-oldalán található.

(Borítókép: Scherer Péter és Mucsi Zoltán. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok