Index Vakbarát Hírportál

Szinte meg sem jelent, máris újranyomják a Budapestről szóló regényt

2023. október 14., szombat 10:00

Megjelent egy regény. Tizenhatan írták. Igen, tizenhatan. Romantikus történet. Meg titokzatos. A helyszín közös. A címe is ezért ez: Buda & Pest. Alcíme is van: egy város viharos századaiból. A történet a tatárjárás idején kezdődik, és a napjainkban ér véget. A könyv tizenhárom szerzőjével nem beszélgettünk, ám hárommal igen. Ők most az arútluK podcast vendégei: Kapa Mátyás, Soós Tibor és Szélesi Sándor.

Az addig még rendben is van, hogy egy regény egyetlen városban, nevezetesen Budapesten, pontosabban Budán és Pesten – hiszen a két városrész, Óbudával társulva csak 1873-ban egyesült – játszódik. És még az is rendben van, a regényt tizenhatan írták.

Két család, egy város – és a titok

Ami nehezen elképzelhető, az az, hogyan tud tizenhat szerző egyetlen regényfolyamot írni – de ez meg kiderül a podcastból.

Kapa Mátyás író (Budai krónika,Harangszótól harangszóig, Maradj meg magyarnak), a Történelmiregény-írók Társaságnak elnöke, a Buda & Pest egyik szerkesztője azt mondja, hogy a regény írásakor komolyan felmerült a kérdés, hogy a tatárjárás óta fennmaradhat-e az a két család, amelynek tagjairól ez a regény végül is szól. 

Soós Tibor író (Szivárvány,Erődvárosok,Bellum Atlantis), a kötet másik szerzője és szerkesztője meg arról is beszél, hogy ő például több könyvet is elolvasott a Horthy-korszakról, mielőtt megírta volna reá eső 13. fejezetet.

Szélesi Sándor író (Kincsem, Sztálin – Aki egyszer megmentette a világot, Jumurdzsák gyűrűje) – vele az Index olvasói már találkozhattak a tárcarovatban is – pedig nem titkolja, hogy kezdetben voltak kétségei afelől, hogy ennyi ember képes egyetlen regényt írni, de ez a félelme hamar eloszlott, amikor látta, hogy a Farkas és a Révész család tagjai túlélik a történelem viharos századait, megnyugodott.

A könyv első kiadása ráadásul máris kifutóban, úgyhogy nyomják a másodikat.

A beszélgetésből kiderül az is, hogy

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásairól, vagy újra meghallgatná a beszélgetéseket, ide kattintva megteheti.

 (Borítókép: Soós Tibor, Szélesi Sándor és Kapa Mátyás. Fotó: Lapat Lili / Index)

Rovatok