Index Vakbarát Hírportál

Bejárta a világsajtót L. Simon László kirúgásának híre

2023. november 7., kedd 05:59

Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Az ügy a Parlamentben és a magyar sajtóban is kiemelt téma volt hétfőn, emellett a világ vezető lapjai is sorra számoltak be a hírről.

Mint azt korábban megírtuk, Csák János kulturális és innovációs miniszter azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Az utóbbi napokban a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (Word Press Photo) körüli ügyek borzolták a kedélyeket a Magyar Nemzeti Múzeum körül. 

Nagy visszhangot keltett, hogy – a Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezésére – a Magyar Nemzeti Múzeumból kitiltották a 18 éven aluliakat a 2023. november 5-ig tartó kiállításról, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Csák János az elbocsátással kapcsolatban kifejtette, hogy L. Simon pályája elismerésre méltó, de vezetőnek alkalmatlan, aki nem tudja betartatni a törvényeket.

A politikus közösségi oldalán reagált a történtekre, kiemelve, hogy a döntést tudomásul vette, de nem tudja elfogadni. L. Simon László szerint „a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg″.

HÉTFŐN NEM CSAK PARLAMENT VOLT HANGOS L. SIMON LÁSZLÓ KIRÚGÁSÁTÓL: a magyar sajtó mellett az egész világot BEJÁRTA A HÍR.

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb hírügynöksége, az Associated Press (AP) arról számolt be, hogy Magyarországon azért menesztették a Nemzeti Múzeum igazgatóját, mert a World Press Photo kiállításon LMBTQ-tartalmakat engedélyezett, emellett a tárlatra 18 év alatti kiskorúak is bemehettek, ami szembemegy a magyar gyermekvédelmi törvénnyel.

Hasonló megállapításokat tett a Reuters hírügynökség, a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató, a Der Spiegel német hetilap, A Le Figaro vezető francia napilap és az El País spanyol napilap is.

Rovatok