Index Vakbarát Hírportál

Van egy hangszer, amit először meg kell ölelnünk ahhoz, hogy megszólaltathassuk

2023. november 16., csütörtök 14:21

Különleges Csellóünnepet tart a Concerto Budapest 2023. november 25–26-án. A Concerto tematikus napjainak mostani eseménye Magyarországon páratlan kezdeményezés. A Csellóünnepen számos hazai zeneművész teszi tiszteletét, úgy mint Váradi István, Perényi Miklós vagy Kokas Dóra. Keller András az eseményre többek közt olyan karmestereket kért fel, mint Baráti Kristóf vagy Maxim Rysanov.

A vonós hangszerek közt is különleges helyet foglal el a cselló – többek között erről is beszélt Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója, aki szerint „Magyarország csellista nagyhatalom”. Egy zárt körű sajtótájékoztatón ismertették a Concerto Budapest közelgő tematikus eseményét, a Csellóünnepet. A hazánkban egyedülálló programsorozat a magyar csellóművészek krémjét fogja felsorakoztatni fiatal, tehetséges művészektől kezdve a nemzetközi sztárokon át a híres mesterekig. 

Keller András köszöntőjét Dsida Jenő Laterna magica című versével kezdte, amely után a cselló különlegességéről mesélt, arról, hogy miben tér el a többi hangszertől, mi adja az egyediségét. A zeneművész szerint a csellisták „a békét cipelik a hátukon”.

Van egy hangszer, amit először meg kell ölelnünk ahhoz, hogy megszólaltathassuk

– fogalmazott Keller, majd hozzátette, a cselló a „legemberibb hangszer”, amely a zenekarnak és a közönségnek is támaszt, biztonságot nyújt, miközben harmóniát teremt.

Mesterek és tanítványok

Perényi Mikós, legendás egyetemi tanár és csellóművész – aki a Csellóünnepen többek közt Bach- és Schubert-műveket fog játszani – szintén jelen volt az sajtótájékoztatón. Ő úgy véli, minden tárgynak van egyfajta szellemi kisugárzása, és a hangszerkészítő mesterek által létrehozott hangszerek ezek közt is különleges rezgéssel bírnak. Az ilyen típusú hangszerekhez

méltósággal kell hozzáérni.

A sajtótájékoztatóra egy másik híres zeneművész, tanár is bejelentkezett – noha csupán videóüzenet formájában. Mező László igen különlegesnek érzi a 2023-as Csellóünnepet, tekintve, hogy számos növendéke is játszik rajta. Több mint hatvan éve oktat, maga sem tudja számontartani, hány diák került a zenei pályára a kezei közül. Bár koncertekre már nem nagyon tud eljárni, elmondása alapján őt a tanítás tartja életben, és nagyon örül, hogy efféle tematikus eseményt tartanak Budapesten.

Szintén videós formában jelentkezett be Várdai István Bécsből, Somodari Péter Japánból és Fenyő László Belgrádból. Az eseményen jelen volt Baráti Kristóf is, aki páratlan hazai eseménynek véli, hogy ennyi nagynevű csellista összefog. Noha ő maga hegedűművész, édesapja csellista volt, így különleges a kapcsolata a hangszerrel. Szintén jelen volt az eseményen Kokas Dóra, aki a 2023-as Csellóünnepen férjével, Maxim Rysanovval lép közösen színpadra.

A Concerto Budapest idei tematikus napjai – mint a Mozart-nap vagy A hallgatás napja – különleges események, amelyek egyedi, speciális módon közelítik meg a klasszikus zeneművészetet. Devich Gábor, a Concerto Budapest ügyvezetője szerint a mostani programsorozat is remekül illeszkedik ezen rendezvények sorába.

A nézők 2023. november 25–26-án, a Zeneakadémián vehetnek részt a Concerto Budapest Csellóünnepén, ahol két nap alatt három teremben összesen kilenc koncertet hallgathatnak meg.

Rovatok