Index Vakbarát Hírportál

Ez a kórház olyan, mintha kitört volna a háború

2023. november 25., szombat 08:54

Istenek-e az orvosok, vagy csupán emberek? A gyakornokok című francia sorozat pontos választ ad a kérdésre. A történetben rezidensek, gyakornokok próbálnak úrrá lenni egy olyan helyzeten, amely profi orvosoknak sem feltétlenül megy könnyen. Az Index kulturális rovatának podcastműsorában ezt jártuk körbe. Terítéken az orvosos sorozatok.

Sokat fejlődött a francia filmgyártás, de úgy, hogy mindvégig megőrizte hagyományait. A francia filmek, legyenek is bármilyen kemények, romantikusak vagy kacagtatóak, ma is magukban hordozzák a lényeget:

Kórház a televízió közepén

A gyakornokok sorozat kicsit más, mint amit a televízióban megszokhattunk. Szereplői éppen olyanok, hogy élhetnének bármelyik magyar városban. A környezet is éppen olyan, hogy forgatási helyszínnek a legtöbb magyar kórház kiválasztható volna.

Ebben ugyan van némi szomorúság is, hiszen az egészségügy éppen az a terep, ahol azt gondolnánk, hogy ami steril és tiszta, modern és űrtechnológiás, az értékes, ott életeket mentenek. A kórház azonban nem csupán a gyógyítás színtere, hanem az elmúlásé is. Csak az nem mindegy, milyen az, hogyan és miért következik be. 

A beszélgetésben sok téma terítékre kerül. Így például hallható az is,

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, ide kattintva meghallgathatja.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Direct One közreműködésével jött létre.

(Borítókép: MediaPress)

Rovatok