Index Vakbarát Hírportál

„Azt mondta, le a kalappal L. Simon László és a csapata előtt”

2023. december 2., szombat 10:49

Turczi István költővel eredetileg a Kínában átvett irodalmi díjáról beszélgettünk volna, ám annyi minden történt a magyar irodalmi életben, hogy az Index Kulturális rovatának podcastjában végigvettük a könyvek fóliázásának ügyét, a Szépírók Társaságának elmaradt támogatását – annál is inkább, mert beszélgetőtársunk az NKA Szépirodalmi Kollégiumának tagja –, illetve L. Simon László „költőtárs” menesztését is.

Turczi István rangos irodalmi díjat kapott Kínában, amelyet személyesen kellett átvenni, ezért ősszel Kínában szerzett tapasztalatokat arról, hogyan áll a világ irodalma, és milyen visszhangja van a magyarországi eseményeknek. Emellett a Költők Világkongresszusa keretében egy hajón is találkozott 150 költővel a világ 38 országából.

Ezek voltak az utolsó békés napok az izraeli költőbarátainkkal, akik akkor még azt szervezték, hogy majd márciusban elmegyek, és lesz két-három estem Izraelben. Hát nem lesz

– meséli a babérkoszorús, József Attila- és Prima Primissima díjas költő. Elmondása szerint szeptemberben és októberben még nem volt szó ezeken a rendezvényeken a magyarországi könyvesboltokban tapasztalható fóliázásról (amelyre a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva került sor), de egyéb politikai felhangok mindig vannak, ezekről is mesél. Turczi István egyébként nem ért egyet a fóliázással, szerinte „az az egészséges, ha a politika hagyja a kultúrát a saját maga medrében, és elvégzi azt a feladatot, ami az övé: a kultúrafinanszírozást”.

„Le a kalappal L. Simon László előtt”

Ez két magas labda volt ahhoz, hogy a beszélgetés további részében aztán szót ejtsünk a Szépírók Társaságának elmaradt támogatásáról (kultúrafinanszírozás), illetve L. Simon László menesztéséről (kulturális autonómia). Előbbit Turczi István közelről látta, hiszen a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalmi Kollégiumának tagja, és mint ilyen, visszautasítja, hogy politikai döntést hoztak volna.

L. Simon Lászlót pedig jól ismeri az irodalmi életből. Kiderült azonban, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Word Press Photo kiállítását is „testközelből” láthatta, annak kurátora, Révész Tamás fotóművész ugyanis a barátja, aki elismerően nyilatkozott a múzeummal való együttműködésről. „Azt mondta, le a kalappal L. Simon László és a csapata előtt.” Turczi, miután feleleveníti az akkori napokat, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatójára utalva hozzáteszi: „Vagyunk néhányan kicsit kolerikusabb természetűek, akik hamarabb megmondjuk a véleményünket.”

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, ide kattintva meghallgathatja.

(Borítókép: Turczi István 2023. december 1-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok