Index Vakbarát Hírportál

Simán sittre vágják a rendőrt, amíg a bűnöző segíti a nyomozást

2023. december 16., szombat 09:04

Örök kérdés, hogy a bűnös vajon mindig elnyeri-e büntetését. A krimik, a filmek, a sorozatok nem feltétlenül erről szólnak, mint inkább a bűnüldözésről, a nyomozásról, a menekülésről. Kemény téma, de lehet szórakoztató is. Meg trükkös és fifikás is. Erről beszélgetünk az Index kulturális rovatának podcastjában, az arútluKban.

Ha már a filmek és sorozatok területén a krimi, a bűnüldözés a beszélgetés témája, alapvetően három nagy blokkot különíthetünk el:

Azonban bármelyik filmről és sorozatról legyen is szó, egyvalamiben ugyanolyanok, ugyanazok: a bűnözők menekülnek, a nyomozók meg el akarják őket kapni. Amiben különböznek, az már az alkotókon múlik. A forgatókönyv, a látvány, a színészi játék, a filmes technika sokfelé vihet egy-egy történetet.

Az arútluK a krimik nyomában

A krimi, a bűnüldözős film és sorozat szerethető műfaj. Talán azért, mert a krimifogyasztók azonosulni tudnak a nyomozókkal, az igazságot keresőkkel, s mert szeretnék, ha a bűnösök elnyernék méltó büntetésüket. 

Miközben a bűnügyi filmek és sorozatok ma már sokkal többről szólnak annál, hogy a sötét harcol a fényessel, az igazság a gazsággal. A mai hősök árnyaltabbak, mint ahogyan régen a héroszokat ábrázolták, ma már simán megmutatják az emberben rejtőző esendőséget, legyen az bűnöző vagy nyomozó.

Ma már a bűn és bűnhődés kérdéskörének sokkal mélyebb rétegeit ismerhetjük meg, és ebben a folyamatban egyre inkább elmosódnak a határok. A beszélgetésben szó esik arról:

Aki pedig lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, ide kattintva meghallgathatja.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Direct One közreműködésével jött létre.

(Borítókép: Határtalanul. Fotó: IMDb)

Rovatok