Index Vakbarát Hírportál

Ezt biztos észreveszi, mert az egész ország ünnepelni fog

2024. január 20., szombat 10:34

Koncertek, irodalmi estek, filmvetítések és kiállítások. Idén is számos izgalmas programmal készülnek országszerte a magyar kultúra napja alkalmából. Ezekből szemezgettünk.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Az ország legtöbb pontján pedig komolyan veszik az ünneplést. Budapesten és több vidéki városban színes programokkal készülnek.

Idén portrékkal és életrajzi filmekkel várja látogatóit a magyar kultúra napján az Uránia Nemzeti Filmszínház: kilenc olyan alkotás lesz látható, amely jelentős személyiségeket mutat be dokumentum-, illetve játékfilm formájában. Az Uránia közleménye szerint Cseh Tamásra, a huszadik század nagy magyar dalnokára a Fonyó Gergely rendezésében készült Cseh Tamás filmmel emlékeznek. Ezek a filmek láthatók majd: 

Zenés irodalmi műsorral várja az érdeklődőket Juhász Anna irodalmár és két népszerű vendége, Háy János író és Kollár-Klemencz László zenész az UPódium estjén. Az alkotók az est alatt a nézőket beengedik a privát alkotói világukba, megtudhatjuk, hogyan születnek a színpadi művek, dalok, versek és regények. 

Magyarról magyarra fordítva

Magyar zeneszerzők művei szólalnak meg a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában a budapesti FSZEK Körúti Könyvtárban. A kamarakoncertre való belépéshez előzetes regisztrációra van szükség.

A Mester Galéria havi rendszerességű beszélgetéssorozatának januári alkalmán szintén a magyar kultúra napját ünneplik. Vendégük lesz Nádasdy Ádám költő, műfordító, akivel olyan magyar klasszikusokról beszélgetnek, mint a Bánk bánAz ember tragédiája vagy a Csongor és Tünde. Az elmúlt években ezeket a műveket Nádasdy Ádám mai magyarra ültette át.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara A magyar nyelv jövője – A nyelvi változások nyomában címmel tart konferenciát, amelynek díszvendége Grétsy László nyelvészprofesszor lesz. A rendezvényen mások mellett Bóna Judit, Lengyel Klára és Tátrai Szilárd előadását hallgathatja meg a közönség.

A Néprajzi Múzeum különleges foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel várja a látogatókat.

A Fiumei úti sírkertben tartott ingyenes sétával csatlakozik idén a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a programdömpinghez. A résztvevők felkeresik többek között Erkel Ferenc, a Himnusz és Egressy Béni, a Szózat megzenésítőinek sírját, Kelety Gusztáv nyughelyét, aki a kiegyezés korának meghatározó művészpolitikusaként volt ismert, továbbá Trefort Ágoston művelődéspolitikus és Izsó Miklós, a nemzeti szobrászat megteremtőjének sírját. 

Nem minden rovar bogár

A Békéscsabai Jókai Színházban a jeles nap alkalmából ünnepi gálaműsort tartanak, amelyen átadják a Békéscsaba kultúrájáért kitüntetéseket is. A sztárvendég Szomor György lesz. 

Hódmezővásárhelyen Eifert János fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás. A tárlaton látható fotográfiák a Zalai dombságban, Bocskán, Vígh Pisti lovastanyáján készültek öt-hat év alatt. A munka során a fotós szinte baráti viszonyt alakított ki a lovakkal, amelyeket név szerint ismert. A képek jó része hajnaltájt készült, hogy a legszebb pillanatban, különleges atmoszférában, a napfelkelte idején mutassa be a lovakat – olvasható a szervezők közleményében.

A magyar kultúra napja alkalmából szolnoki tematikával szervez workshopot a budapesti Art Salon Társalgó Galéria. A workshop vendégei a kiállító Baráth Fábián szobrászművész mellett Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész és Fülei Balázs Liszt Ferenc-, Artisjus- és Junior Prima-díjas zongoraművész.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás.

Kecskeméten sem maradnak program nélkül a helyiek. Az Otthon mozi színháztermében Saly Noémi irodalomtörténész előadását követhetik figyelemmel az érdeklődők. A rendhagyó művészet- és kultúrtörténeti óra címe:

Nem minden rovar bogár, avagy Mit gondoljunk az irodalmi kávéházakról?

A folytatásban Mikszáth Kálmán A beszélő köntös című kisregénye megjelenésének 135. évfordulójára emlékeznek. Teszik ezt úgy, hogy a kecskeméti diákok számára prózaolvasó-versenyt szerveznek a mű szabadon választott részletéből, legfeljebb két perces időtartamban.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Olvasósarok című programsorozatának következő állomása Tarjánban, az Egyesületek Házában lesz. Az esemény az értékhordozó kortárs gyerekirodalmat, az olvasást és a mesehallgatást hivatott népszerűsíteni. Interaktív, zenés irodalmi műsorral várják a családokat és a pedagógusokat – felolvasással, zenével és énekelt versekkel, személyes könyvajánlóval és meseolvasási tippekkel. Az eseményen Varró Dániel költő, Molnár György gitáros-énekes dalszerző és Harmath Artemisz, a MeseCentrum programvezetője is részt vesz.

(Borítókép: Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épülete a főváros VIII. kerületében, a Rákóczi úton. Fotó: Róka László / MTVA / MTI)

Rovatok