Index Vakbarát Hírportál

Vajon ki fog-e kopni valaha az elipszilon a szavainkból?

2024. január 27., szombat 10:04

Vajon ki fog-e kopni valaha az elipszilon a szavainkból? Milyen a helyesírás oktatása az iskolákban? Blankó Miklós nyelvésszel a magyar nyelv változásáról, jövőjéről beszélgettünk az arútluK podcastben.

A magyar kultúra napja alkalmából 2024. január 22-én tartották A magyar nyelv jövője – A nyelvi változások nyomában című konferenciát, ami szomorú hírrel kezdődött: az esemény díszvendége, a magyar nyelvművelés egyik kiemelkedő alakja, Grétsy László egy nappal korábban, álmában elhunyt. Az Index Kulturális rovatának podcastjében, az arútluKban többek között róla is megemlékeztünk.

Személyiségével, műsoraival a lelkiismeretet tette be a magyar emberek millióinak a lelkébe Grétsy tanár úr, hogy mindig megkérdezzük magunktól: helyesen beszélünk-e?

– mondta a műsorban meghívott vendégünk, Blankó Miklós nyelvész, akit a továbbiakban a magyar nyelv változásairól kérdeztünk. 

Magázódjunk vagy tegeződjünk? 

Beszélgetésünk elején fel is merült, hogy magázódjunk-e vagy tegeződjünk – hiszen e tekintetben is megindult egy változási folyamat a magyar nyelvben. Blankó Miklós szerint évtizedekkel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy a riporter a beszélgetőtársával tegeződjön: a mikrofon előtt magázódtak. Ez mára megváltozott. De az adásunkból kiderül az is, melyik az a terület, ahol a magázódás még mindig erősen jelen van.

A nyelvész szerint kulturális és nemzeti identitás kérdése is, hogy mennyire fektetünk hangsúlyt nyelvünk ápolására, védelmére.

A helyesírás, hogy hogyan beszélünk, egy műveltségi kérdés is, éppen ezért mindenki törekszik arra, hogy minél magasabb színvonalú legyen. 

Blankó Miklóssal az arutlúK című műsorban a fentiek mellett arról beszélgettünk:

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, az ide kattintva meghallgathatja.

(Borítókép: Blankó Miklós. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok