Index Vakbarát Hírportál

Cillian Murphy szívesen visszatérne a Birmingham bandájához

2024. február 11., vasárnap 15:38

A kultikus Peaky Blinders (Birmingham bandája) című sorozat főszereplője úgy nyilatkozott, hogy ha az emberek kíváncsiak az 50 éves Thomas Shelbyre – sorozatbeli karakter –, akkor rajta nem múlik a dolog. Az Oscar- és Bafta-jelölt Murphy megemlítette még az Oppenheimert és azt is, hogy majdnem zenész lett színész helyett.

Az Oscar- és Bafta-jelölt Cillian Murphy, aki az atombomba megalkotójáról szóló Christopher Nolan-filmben Robert Oppenheimer megformálásáért a legjobb színésznek járó díjra is esélyes, elárulta, hogy még mindig szívesen visszatérne a Peaky Blinders Thomas Shelbyjének szerepébe, akár a kis képernyőn, akár a nagyvásznon – még ha évadonkét 3000 szál cigarettát is kell elpöfékelnie.

Ha lesz még elmesélni való történet, és ha Stephen Knight olyan forgatókönyvet ír, amilyet tudom, hogy képes írni, akkor ott leszek. Úgy értem, ha az 50 éves Tommy Shelbyt akarjuk látni, ott leszek

– mondta Murphy a BBC Radio 4 hétvégi, Desert Island Discs című műsorában a műsorvezetőnek, Lauren Laverne-nek.

A színész mesélt arról is, hogy hogyan alakította ki a saját és Nolan Oppenheimer-verzióját, majd bevallotta, hogy az Oppenheimer díjesője előtt nem szívesen jelent meg a vörös szőnyeges eseményeken, de aztán rájött, hogy változtathat a felfogásán, és élvezheti is ezeket az alkalmakat. 

„Szakmailag – mesélte Murphy Laverne-nek – az idegeim rosszabb állapotban vannak egy filmforgatáson, mint a színpadon, ahol kezdtem.

A különbség az, hogy amikor színdarabban játszol, megmarad az irányítás, és ha egy szörnyű este van, tudod, hogy holnap helyrehozhatod. De a filmben nem lehet helyrehozni, az úgy marad

– mondta Murphy.

A 47 éves Murphy a zenei karrierrel kapcsolatos korai reményeiről is beszélt, amik majdnem valóra váltak, amikor a zenekarának ötlemezes szerződést ajánlottak. A zenekar néhány tagjának szülei azonban tiltakoztak, így Murphy a színészet felé fordult, és szerepet kapott Enda Walsh Diszkó disznók című filmjében, majd Ken Loach 2006-os, cannes-i Arany Pálma-díjas filmjében, a Felkavar a szélben, ami megváltoztatta a karrierjét. „Gyökeresen megváltoztatta a munkához való hozzáállásomat” – mondta Loach improvizációs technikájáról.

De a szerep, amely ismertté tette őt, Shelby Stephen Knight birminghami gengszterekről szóló epikus tévésorozatában, nem hullott csak úgy az ölébe: „Fizikailag nem én voltam a nyilvánvaló választás. Nem tudom, hogy a megbeszélésen meggyőztem-e Stephent, de utána küldtem neki egy SMS-t, amiben azt írtam: »Ne feledd, színész vagyok«. És ebben tényleg hiszek. Úgy gondolom, hogy színészként kötelességünk átalakulni, bármit is követel a szerep”.

Egyelőre filmről szólnak a pletykák, nem pedig arról, hogy sorozat formájában folytatnák a Peaky Blinderst. Az viszont nagy kérdés, hogy milyen formában, hiszen nemrég kábítószer-birtoklás vádjával elfogták és bíróság elé is állították Paul Andersont, aki a sorozatban Cillian karakterének testvérét játssza. 

(Borítókép: Cillian Murphy a 76. Directors Guild of America díjátadón a The Beverly Hiltonban 2024. február 10-én. Fotó: Rodin Eckenroth / Getty Images Hungary)

Rovatok