Index Vakbarát Hírportál

Homoszexuális lett Nagy Sándor a Netflix sorozatában, a görögök teljesen kiakadtak

2024. február 20., kedd 20:52

Lina Mendoni, Görögország kulturális minisztere nem hagyta szó nélkül a Netflix Nagy Sándorról szóló új sorozatát: rendkívül rossz minőségű fikciónak nevezte az alkotást, ami szerinte tele van pontatlanságokkal.

Lina Mendoni felháborítónak tartja a Netflix Nagy Sándor: Egy isten születése című sorozatát. A görög kulturális miniszter amiatt akadt ki, mert Nagy Sándort – azaz az ókor történetének egyik legkiemelkedőbb személyiségét – és barátját homoszexuálisként tüntetik fel. 

Már korábban is megjelent egy véleménycikk az Eleftheros Typosz című görög napilapban, amelyben azt írták, hogy ez az „igazság elferdítése”. A cikkben Oliver Stone 2004-es Nagy Sándor, a hódító című filmjét hibáztatták azért, hogy „propagandakampányt indított Nagy Sándor homoszexualitásáról”.

Dimitrisz Natsziosz, a jobboldali Niki párt elnöke „sajnálatosnak, elfogadhatatlannak és történelmietlennek” nevezte a sorozatot, és azt mondta, hogy az alkotás

azt az elképzelést kívánja tudat alatt közvetíteni – alaptalanul –, hogy a homoszexualitás elfogadható volt az ókorban. 

Történelmi pontatlanságokra hivatkoznak, de cenzúra nem lesz 

Natsziosz megkérdezte Mendonit is arról, hogy mit gondol minderről. A kulturális miniszter szerint a sorozat tele van történelmi pontatlanságokkal, ami „a rendező hanyagságát és a forgatókönyv színvonalatlanságát mutatja”.

A forrásokban nincs szó arról, hogy ez a barátság túllépi az Arisztotelész által meghatározott barátság határait

– fogalmazott Mendoni.

Natsziosz azon kérdésére, hogy a görög kormány fellép-e a Netflix ellen emiatt, Mendoni azt mondta, hogy „egy ilyen lépés alkotmányellenes lenne. Görögország alkotmánya a 19. század eleje óta védi a művészet szabadságát”.

A kulturális minisztérium nem gyakorol cenzúrát, nem indít büntetőeljárást, nem tiltja be, nem manipulálja, nem korlátozza, nem ellenőrzi az információk és eszmék terjesztését sem megelőző, sem büntető, sem elnyomó módon

– tette hozzá Lina Mendoni a The Guardian szerint. 

A görög parlament egyébként pont múlt csütörtökön fogadta el az azonos neműek polgári házasságát lehetővé tevő törvényjavaslatot. Mindezt elsőként tették meg az ortodox keresztény többségű országok közül.

Rovatok