Index Vakbarát Hírportál

Tüntetést szerveznek az Operaház elé, Ókovács Szilveszter alaposan felhúzta magát rajta

2024. március 5., kedd 19:29

Tüntetés lesz holnap délután négy órától a Magyar Állami Operaház előtt, ahová egy óriási felfújható lufi is érkezik majd eddig ismeretlen üzenettel. A tervezett eseményről a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatta Ókovács Szilveszter főigazgatót, a vezető egy szarkasztikus posztban reagált.

 A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos levélben közölte a Magyar Állami Operaházzal, hogy szerdán délután 4 órától este 10 óráig „A kultúra megmentése” címen tüntetést tartanak az operaház főbejárata előtt. Erről Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója számolt be Facebook-oldalán egy indulatos posztban.

A gyűlésen egy óriási, 5×2,5 méteres lufi is lesz, valamint nyitott sátorral és hangosítással készülnek az esemény szervezői, akiket a rendőrség a levélben magánszemélyként jelölt meg. 

Mint arról beszámoltunk, Ókovács Szilveszter kiadott egy rendelkezést arról, hogy Carl Orff Carmina Burana című zeneművét a jövőben két részletben kell játszani, mégpedig azért, hogy a kikényszerített szünetben az operaház büféjének bevételét növeljék. 

A szakmaiatlan döntésre hivatkozva az előadást rendező és ezidáig vezénylő karmester, Bogányi Tibor visszalépett a további produkcióktól. Az ügyben azóta többen is megszólaltak, a büfé üzemeltetésével kapcsolatban pedig újabb információk láttak napvilágot.

Orffológusok! Önjelölt operaigazgatók! Gasztrofóbok és sosem-esik-le-a-cukrom típusú aszkéták! Ybl Miklóst Megunó Ünők és Gyökerező Kultúrmércék! Okleveles operakerülők és Testszégyenítők!

– így kezdte Ókovács Szilveszter keddi bejegyzését, amelyben a szerdára szervezett tüntetésre reagált. A főigazgató kifejezte abbeli reményét, hogy ő is szót kap majd.

Gyertek, és – habár odabenn akkor Don Giovanni megy (szünettel) – követeljétek Ti is a kultúra megmentését! Remélem, én is szót kapok majd e demokratikus pillanatban, hisz én is ugyanezért küzdök, éspedig a demokrata nem fél

– írta. 

Ezt követően kifejtette, hogy ők az Operaházban úgy mentik a kultúrát, hogy „minden este a világ legjobb szerzőinek legjobb műveit adják”. Végül a viccesnek szánt bejegyzést azzal zárta, hogy szívesen látja tüntetés helyett a szervezőket az előadáson.

Gyere be az utcáról, hagyd a dagadt lufit másra, magad hozd fel a karzatra!

– zárta sorait.

Rovatok