Index Vakbarát Hírportál

Tüntetést hozott össze egy büfé Budapesten, az Operaház előtt demonstráltak

2024. március 6., szerda 17:10

Egy látványos kaszás bábúval, transzparensekkel és kisebb sátorral indult tüntetés szerdán kora este a fővárosban, a Magyar Állami Operaház előtt. A résztvevők az elmúlt napok büfés ügye miatt gyűltek össze az intézménynél.

Hivatalosan szerda délután 4 órára hirdettek demonstrációt Budapesten, a Magyar Állami Operaház elé. A tüntetést azért tartották meg, mert Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója kiadott egy rendelkezést arról, hogy Carl Orff Carmina Burana című zeneművét a jövőben két részletben kell játszani, mégpedig azért, hogy a szünetben növeljék az Operaház büféjének bevételét.

A „szakmaiatlan döntésre” hivatkozva az előadást rendező és ez idáig vezénylő karmester, Bogányi Tibor visszalépett a további produkcióktól. Az ügyben azóta többen is megszólaltak, a büfé üzemeltetésével kapcsolatban pedig újabb információk láttak napvilágot.

Orffológusok! Önjelölt operaigazgatók! Gasztrofóbok és sosem-esik-le-a-cukrom típusú aszkéták! Ybl Miklóst Megunó Ünők és Gyökerező Kultúrmércék! Okleveles operakerülők és Testszégyenítők!

– így kezdte Ókovács Szilveszter keddi bejegyzését, amelyben a szerdára szervezett tüntetésre reagált. A főigazgató kifejezte abbeli reményét, hogy ő is szót kap majd az eseményen.

Gyertek, és – habár odabenn akkor Don Giovanni megy (szünettel) – követeljétek Ti is a kultúra megmentését! Remélem, én is szót kapok majd e demokratikus pillanatban, hisz én is ugyanezért küzdök, éspedig a demokrata nem fél

– írta. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban hivatalos levélben közölte a Magyar Állami Operaházzal, hogy szerdán délután 4 órától este 10 óráig „A kultúra megmentése” címen tüntetést tartanak az Operaház főbejárata előtt. 

Talpra magyar, rendőrök gyűrűjében

Helyszínen lévő kollégánk jelentése szerint az esemény végül 5 óra után kezdődött el, de már az eredeti időpontban is többen gyülekeztek az Operaház előtt. Bár a szervezők civilként voltak jelen, felbukkant köztük Ujhelyi Sándor, az Új Alternatíva Párt elnöke is.

Az épület bejáratától nem messze egy furgon is leparkolt, amelyen a Talpra magyar felirat szerepelt, valamint az a szöveg, hogy „az Opera nevű munkahelynek” olyan munkavédelmi szabályai vannak, amelyek kötelezően biztosítják mindenkinek az anonim kérdést és véleményezést. Egy zöld színű sátorra pedig az volt írva:

Tavaszi szél vizet áraszt, Magyar Péter Fideszt fáraszt!

Egyfajta dekorációként egy felfújható, nagy méretű kaszás bábu is feltűnt, amely már a februári, Hősök terén tartott influenszertüntetésen is jelen volt. Az Operaház előtt sétáló turisták közül többen megálltak fotózkodni a bábuval.

Kollégánknak a helyszínen azt mondták: a szervezők nem hirdették meg sehol a demonstrációt, és valójában Ókovács Szilveszter biztosított nekik jó reklámot azzal, hogy kitette a Facebookra a rendőrség levelét.

Az Operaház főigazgatója saját közösségi oldalán reagált a demonstrációra, amikor azt írta:

Nem, szerintem ez még nem túlzás... (egyébként nem megmondtam, hogy ezt az egészet felfújták??)

Az épületen belül eközben védeni kezdték a lépcsőket, attól tartva, hogy esetleg oda is bemennének a demonstrálók. A szervezők közölték, hogy pénteken ugyanezzel a kérdéssel mennek majd tüntetni az MTVA épülete elé. Mindössze annyi különbség lesz, hogy az Opera neve MTVA-ra lesz átragasztva.

Az Operaházban egyébként este hat órától a Don Giovannit játszották, miközben az első beszéd némi eső csepergése mellett kezdődött meg. A Hortobágyi Gábor néven bemutatkozott „Kaszás” beszédében elhangzott, hogy az Operaház munkatársai nem tudják anonim módon kifejezni a véleményüket, mert azt állítása szerint mindig szankcionálják.

A beszéd közben az első nézők is megérkeztek az esti előadásra, akik szó nélkül elhaladtak a demonstrációra érkezők mellett. A résztvevők felolvasták Bogányi Tibor karmester üzenetét is, akit egyúttal megkértek arra, hogy jöjjön el az eseményre. Ő végül külföldi tartózkodása miatt nem tudott jelen lenni, de azt megköszönte, hogy az egybegyűltek „kiállnak a tiszta művészetért“.

Kollégánk a helyszínen azt az információt kapta, az Operaház részéről nem tudnak arról, hogy Ókovács Szilveszter főigazgató kijönne az eseményre. A szervezők mindenesetre szotyiosztással készültek azok számára, akik a Don Giovanni szünetében a külső részre jönnének dohányozni.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok