Index Vakbarát Hírportál

Finoman üzent a színházi szakma a Kossuth-díjat odaítélőknek

2024. március 16., szombat 18:02

A Magyar Színházi Társaság gratulál mindazon művészeknek, akik 2024-ben nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetésben részesültek. Majd közzétették azt a listát, amelyet szakmai szempontok szerint, a tagszervezetktől beérkezett javaslatok alapján terjesztettek fel az idei állami díjakra.

Átadták a napokban a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a nemzeti ünnep alkalmából a Parlament kupolacsarnokában. „Megmaradásunk nem magától értetődő, ezért tenni kellett és tennünk kell, a jog eszközeivel, a kultúra vívmányaival, a tudomány eredményeivel” – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend-kitüntetések átadásán az Országházban.

Kossuth-nagydíjat kapott Eötvös Péter Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zeneszerző, karmester kapta. Kossuth-díjat pedig mások mellett Visky András író-dramaturg, Trill Zsolt színművész. Cakó Ferenc grafikusművész, Bretz Gábor operaénekes és Tolcsvay László zeneszerző kapott.

Színházi szakma minden területe

A Magyar Színházi Társaság elnöksége a Facebookon most nyilatkozatot tett közzé. Azt írják, hogy fontosnak tartják a különböző művészeti ágakban alkotó művészek elismerését, így gratulál mindazoknak, akik 2024-ben nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetésben részesültek.

Egyben álljon itt azok listája, akiket a Színházi Társaság szigorúan szakmai elvek szerint, a tagszervezetektől beérkezett javaslatok alapján terjesztett fel az idei állami díjakra. Szervezetünk, amely különböző elnevezéssel és formában 1949 óta létezik, a legsokoldalúbb szakmai ernyőszervezetként a színházak és független társulatok mellett a szakmai szervezeteket is tömöríti a rendezőktől és tervezőkön át színészekig és dramaturgokig. Javaslatainkban tehát a színházi szakma minden területe képviselve van.

Kossuth-nagydíjra Béres Ilonát és Gáspár Sándort, Kossuth-díjra Blasek Gyöngyit, Khell Csörszt, Novák Jánost, Takács Katalint, Szegedi Dezsőt terjesztette fel a színházi szervezet.

A Magyar Színházi Társaság listája így folytatódik:

A színházi társaság nyilatkozatának végén a díjazottaknak ismételten gratulált, s reményét fejezte ki, hogy a kitüntetettek köre a jövőben jobban tükrözi majd a teljes színházi spektrumot. 

Rovatok