Index Vakbarát Hírportál

Kíméletlen, amit Rákay Philip kapott az új filmjéért

2024. március 17., vasárnap 06:54

Vasárnap reggelig a 10 pontból 1.4-et kapott a néhány napja bemutatott forradalmi film, a Most vagy Soha! az Imdb-n. Az értékeléseknek valószínűleg nem sok köze van a film teljesítményéhez, sokkal inkább politikai szimpátia alapján oszthatták a pontokat az értékelők.

Most vagy Soha! című filmről az Indexen is írtunk már egy kritikát

Az alkotás vegyes fogadtatásban részesült, kapott hideget-meleget, erről az arútluK című podcastunkban is beszélgettünk. A film forgatókönyvírója és kreatív producere, Rákay Philip (akinek a nevéhez a busás, 6,1 milliárdos állami támogatás miatt az egész közvélemény hozzákötötte az egész alkotást) azt mondta, jó volt a film fogadtatása, és az alkotást ért támadások elsősorban nem is a filmnek, hanem neki szólnak.

Az Imdb nemzetközi filmes oldalon már néhány nappal korábban, gyakorlatilag a premier előtt elkezdték lepontozni a filmet. Volt olyan pillanat, amikor 1,2-n állt az értékelése a maximális tíz pontból.

VASÁRNAP REGGEL SE SOKKAL JOBB A HELYZET: MOST 1,4 PONTON ÁLL A FILM. 

Ugyanakkor az értékelések szélsőségessége alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy szinte mindenki, aki pontot adott erre a filmre, politikai szimpátia alapján tette ezt. Az Imdb-n mostanáig összesen 9800 (regisztrált) felhasználó értékelte a filmet. Közülük:

A köztes értékeléseket ezzel szemben alig néhány tucatnyi ember választotta az Imdb-n.

Rákay Philipnek egyébként már korábban is volt hasonló tapasztalata, miután ugyanez pepitában lejátszódott 2023 elején az Aranybullánál is. 

Hogy néz ki ugyanez, ha nem politikai alapon értékelik a filmet? 

Összehasonlításképp megnéztük, hogy áll most a tavaly november végén bemutatkozó, és nagy sikert aratott Semmelweis című film értékelése az Imdb-n.

Rögtön szembetűnő az, hogy miközben a Most vagy Soha! pár nap alatt 9800 értékelést kapott,

azzal szemben a több hónapja vetített, és valószínűleg sokkal több ember által megnézett Semmelweis alig több, mint 1000 értékelést kapott az oldalon.

A film átlaga 7,3 ponton áll jelenleg, és a legtöbb értékelő ugyan 10-est adott, de bőségesen voltak köztes értékelések is.

Mindebből is arra lehet következtetni, hogy az előbbi filmnél a szélsőséges értékelések nagy része (mind a 10 pontos, mind az 1 pontos minősítések) pusztán politikai alapon történt, és feltételezhetően elég sokan nem is látták az alkotást azok közül, akik ilyen pontokat adtak.

Rovatok