Index Vakbarát Hírportál

Rákay Philip Júdáshoz hasonlította a Petőfi-filmet kritizáló Bencsik Andrást

2024. március 30., szombat 08:04

Elszabadultak az indulatok Bencsik András, a Demokrata főszerkesztőjének pénteki Facebook-posztja alatt, amelyben a Csata a nyusziházban című, a Most vagy soha! című filmre vonatkozó kritikát osztotta meg követőivel. Rákay Philip hamar feltűnt a kommentszekcióban, és egyenesen a húsvéti szent három napba illesztette Bencsik Andrást.

Nem maradt válasz nélkül Rákay Philip részéről az a kritika, amit a március 14-én debütált Most vagy soha! című, Lóth Balázs, Szente Vajk, Rákay Philip és Kis-Szabó Márk által jegyzett alkotás kapott a Demokrata főszerkesztőjétől, Bencsik Andrástól.

Bencsik két másik szerzővel összegezte gondolatait a filmről a Demokrata hasábjain. A cikkben olyan gondolatok kaptak helyet, mint „a Most vagy soha! című film minden vonatkozásban rossz lett” és mint a „miért nem szabad dilettánsoknak mozifilmet készíteni, vagy ha mégis, miért kell azt ártatlan embereknek megnézniük”. 

Bencsik András nagypénteken a közösségi oldalán is megosztotta a Csata a nyusziházban című kritikát. Néhány óra elteltével pedig megérkezett a reakció magától a film forgatókönyvírójától és kreatívproducerétől, Rákay Philiptől (akinek a nevéhez a busás, 6,1 milliárdos állami támogatás miatt az egész közvélemény hozzákötötte az egész alkotást).

Kétezer éves történet. Nagycsütörtökön és nagypénteken mindenkiről kiderül, kicsoda is valójában…

– írta hozzászólásában Bencsik Andrásnak, ezzel a Krisztust eláruló Júdáshoz hasonlítva a főszerkesztőt.

Rákay már korábban is bebizonyította, hogy nem viseli jól a filmmel kapcsolatos kritikát. Hermann Róbert történész meglátásaira – miszerint a produkció „egy XIX. századi népszínmű, egy hollywoodi blockbuster és egy ötvenes évekbeli szovjet partizánfilm sajátos hibridje”, és egyes cselekményszálai történelmileg nem állják meg a helyüket – Rákay hosszas Facebook-bejegyzésben reagált, amit „a történelmi hűség miatt okoskodóknak” címzett, és amelyben azt írta, hogy „átszellemülten handabandáznak a Most vagy soha! fiktív szereplőiről és kitalált történetszáláról”. 

„Óriási, szórakoztató kalandfilm”

Bencsik András posztja alatt megjelent Gyopáros Alpár fideszes képviselő is, aki hamar a védelmébe vette Rákay filmjét, és a következő gondolatokat címezte a főszerkesztőnek:

Kivételesen egyetlen (érthetetlenül pikírt) szavával sem értek egyet. Óriási, szórakoztató kalandfilm. Másodjára nézve is lekötötte a figyelmem.

Akadt, aki nem volt ennyire visszafogott a bejegyzés alatti kommentmezőben, a Gajdics Ottó baráti kör nevű Facebook-oldal felháborodásában azt írta – a capslock billentyűvel is nyomatékosítva indulatait –, hogy:

Minek okádta ezt ide? Tartotta volna magában! Nem sz*runk oda, ahonnan enni kapunk! Vagy ezt nem bencsik írta, csak valakik a sz*rt kavarják?????

A filmet ért kritikákról nemrég megkérdeztük Csincsi Zoltánt is, aki producerként vagy operatőrként tevékenykedett Rákay Philip több filmjében is.

Rovatok