Index Vakbarát Hírportál

Hiller István az új kulturális törvényről: Ez, kérem, újfeudalizmus

2024. április 4., csütörtök 21:49

Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője arra az új kulturális törvénytervezetre reagált egy interjúban csütörtök este, amely először az Indexen jelent meg, és amely nemzetstratégiai intézmények mentén egységesítené, központosítaná a kulturális életet.

Április 3-án jutott az Index birtokába az új kulturális törvényről szóló végleges előterjesztés, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium nyújt be a kormánynak.

Ebben egységesítés címszóval arról írnak, hogy a kulturális élet szereplőinek munkáját a nemzetstratégiai intézmények felügyelik, ezek pedig a kormányzat Nemzeti Kulturális Tanács által közvetített kulturális stratégiájába simulnak bele. Az előterjesztés tartalma egyezést mutatott az Index március 20-án megjelent cikkében írottakkal. Az új törvény a tervek szerint 2025. január 1-jén lép hatályba.

Ezt követően csütörtökön a Magyar Színházi Társaság elnöksége A szakmaiság védelmében címmel közleményt juttatott el az Index szerkesztőségéhez, amelyben aggodalmát fejezte ki a kulturális feladatellátásról készülő új törvényről írt cikkünkben említett problémák miatt.

Hiller István az ATV Egyenes beszéd című műsorában az alábbi kijelentéseket fogalmazta meg az Index által nyilvánosságra hozott kulturális törvénytervezetről:

Az ATV teljes interjúja Hiller Istvánnal ide kattintva nézhető vissza.

Rovatok