Index Vakbarát Hírportál

Átadták a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait

2024. április 11., csütörtök 17:31

Ünnepélyes megnyitó keretében adták át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait 2024. április 11-én a Capa Központban. A díjazott képekből összerakott kiállítás április 12. és május 28. között látogatható.

A kiállítást Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter rendezte, és Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus nyitotta meg. A díjazottakat már februárban kihirdették, de a két nagydíjas nevét csak az ünnepélyes megnyitón hozták nyilvánosságra. 

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért idén a 24.hu munkatársa, Mohos Márton kapta Fokozódó nyomás a magyar–szerb határon című sorozatáért.

Az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista képsorozatért a The Associated Press fotósa, Erdős Dénes vihette haza A lakhatás alapjog című anyagáért.

A pályázatra idén 250 fotográfus 2470 pályaművel nevezett, összesen 6810 fotó érkezett be.

A zsűri tagjai: Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globálisfotó-főszerkesztője; Stephane Arnaud az AFP francia hírügynökség fotó-főszerkesztője; Adrian Evans, a Panos Pictures (London, Nagy-Britannia) igazgatója; Bócsi Krisztián, a Bloomberg News fotóriportere; Szabó Bernadett, a Reuters fotóriportere.

A megnyitó egyben díjátadó is, a két nagydíjas fotográfus mellett a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit is köszöntötték a szervezők.

Indexes sikerek

Az Index két fiatal munkatársát, Németh Katát és Szollár Zsófiát is díjazták a pályázaton. Kata a Mindennapi élet (sorozat) kategóriában, míg Zsófi a Képriport kategóriában nyert 3. díjat.  

Németh Kata felvételei az ország karácsonyfájának, a hajdúszoboszlói lucfenyőnek a legszebb – és legutolsó – napjait követik végig, míg Szollár Zsófia sorozata 2023 egyik központi témáját, az oktatást, valamint az oktatással kapcsolatos tüntetéseket dolgozza fel. 

A díjazottak listáját ide kattintva érheti el.

Rovatok