Index Vakbarát Hírportál

Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

2024. május 3., péntek 20:26

Udvaros Dorottya megerősítette, hogy nem kapott új szerződést, tehát 22 év után távozik a Nemzeti Színházból. Az Index információi szerint azonban nem ő az egyetlen, aki ősztől már nem játszik a teátrum előadásaiban, és azok is távoznak, akik tavaly novemberben súlyos balesetet szenvedtek.

„Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem” – számolt be Udvaros Dorottya a Magyar Hangnak. Hozzátette, hogy a vezérigazgató a színház nehéz anyagi helyzetére hivatkozott.

Udvaros úgy látja, hogy a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, amit nem sikerült pótolni a költségvetésben. A színésznő ugyanakkor kérdésesnek látja, hogy ha valóban ennyire rossz az anyagi helyzet, akkor miért kell hatalmas összegekért leszerződtetni újabb külföldi rendezőket.

A Nemzeti Színház ugyanakkor nem erősítette meg a hírt. „Udvaros Dorottya művésznő a Nemzeti Színház társulatának tagja, határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezik, mely a mai napig nem került megszüntetésre és felmondásra” – közölte a Nemzeti Színház péntek délután. Udvaros Dorottya erre válaszul azt közölte, hogy

március 22-én, pénteken 11 órakor volt szerződtetési tárgyalásom a vezérigazgató úrral, amikor is közölte, hogy nem kívánja meghosszabbítani a munkaszerződésemet. Azokra darabokra, amik még műsoron maradnak és játszom bennük, azokra egyedi szerződést kapok majd május közepén.

Többen felmondtak

Udvaros Dorottya távozása azért is különös, mert nemrégiben kapta meg a Nemzet Színésze címet, úgy tudjuk, éppen Vidnyánszky Attila hathatós támogatásával. (Frissítés: Ez nem azt jelenti, hogy a vezérigazgató beleszólna a szavazásba, csupán azt, hogy nyilvánvalón presztízsértékű neki és a színháznak is, ha a Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színház művésze kapja meg.)

Az Index információi szerint ugyanakkor nem Udvaros az egyetlen, aki távozik a színházból. Úgy tudjuk, hogy a súlyos balesetet szenvedett Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia sem tér már vissza, mellettük Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, illetve Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondott, Farkas Dénes pedig már korábban távozott. Rajtuk kívül két színésznő gyermeket vár, ők egy ideig szintén nem fognak játszani.

Kerestük az érintetteteket, egyelőre Barta Ágnest értük el, aki megerősítette, hogy az évad végétől nem lesz már a társulat tagja, közös megegyezéssel távozik. Mint az Indexnek elmondta, ez egy hosszabb folyamat eredménye, és a továbbiakban szabadúszóként fog dolgozni.

Tanítványok távoznak

A távozók közül nem egy Vidnyánszy Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatójának tanítványa volt. Úgy tudjuk, hogy nem terveznek a helyükre új tagokat felvenni. Ugyanakkor – ahogy azt Vidnyánszky Attila az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának kihelyezett ülésén is elmondta – az orosz–ukrán háború kitörésekor a Nemzeti Színház gyakorlatilag befogadta a beregszászi színház tagjait, elszállásolták őket, és játszanak is, például a színház Tóték című előadásában.

A társulatot emellett sokkolta és megosztotta a színházban 2023 novemberében történt baleset, amely után a színházi dolgozók egy része aláírásgyűjtési kampányba kezdett Vidnyánszky Attila mellett, míg Udvaros Dorottya és Bodrogi Gyula nyíltan beszéltek a balesetről.

A távozásokkal kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Nemzeti Színháznak, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

(Borítókép: Nemzeti Színház. Fotó: Szabó Réka / Index)

Rovatok