Index Vakbarát Hírportál

Mintegy ötvenezren szállták meg a magyar várost a SopronFest alkalmából

2024. május 21., kedd 15:04

Véget ért a II. SopronFest. Magyarország legújabb fesztiválja formátumában is különlegesnek számít: 80 helyszínen 300 programon vehettek részt a Sopronból és az ország más részéről érkező vendégek. A pünkösdi hétvégén harmincötezer vendéget vonzottak a koncertek a Lővérekben, az egész héten át zajló programokra közel ötvenezer vendég érkezett a hűség városába. Nemcsak a szállodák, de az éttermek, kávézók, az utcák és terek is élettel teltek meg.

Minden szempontból újszerű, izgalmas és tartalmas programmal indult az idei fesztiválszezon. A SopronFest szervezői célul tűzték ki, hogy koncertekkel, beszélgetésekkel, kiállításokkal, túrákkal, gasztronómiával és irodalommal töltik meg a város utcáit, tereit, kávézóit, éttermeit, teraszait. Harminc kiállításnak adott otthont Sopron, „A Hűség Városa” című tárlatot Lévai Anikó nyitotta meg, a kiállításon szereplő művészek – többek között Ef Zámbó István, Sibitka Panni és Bereczki Kata – pedig a belvárosban kialakított alkalmi művésztelepen alkottak napokon át.

Az itt készült különleges művek, a hatalmas, szív alakú szobrok a tervek szerint a jövőben helyi szállodákat, éttermeket díszítik majd, ezzel a hétköznapokba is csempészve egy szeletet a kortárs képzőművészetből. Több tucat beszélgetés és színes témaválaszték jellemezte a SopronFest keretében megvalósult Telekom PodcastFestet.

Itt mások mellett Kadarkai Endre, Ördög Nóra, vagy éppen Kende-Hofherr Krisztina ült a mikrofon elé, Áder János Steigervald Krisztiánnal beszélgetett, a boldogság és a mesterséges intelligencia kérdéséről Tari Annamária, Szabó Béla, Nánási Pál és Weiler Péterelmélkedett, a fesztivál egyik nyitóeseményét, Puzsér Róbert és Sebestyén Balázs „párbaját” pedig már közel félmillióan látták a YouTube-on.

Azahriah és a Halott Pénz

A Fő téri Soproni Sörnapok programjai között szerepelt a Kispál és a Borz, a holland Kraak & Smaak vagy éppen Demjén Ferenc koncertje, az extrém helyeken felbukkanó „esernyős ember” pedig négy év után újra megmutatta magát, ezúttal a Tűztorony legtetején állva kápráztatta el a közönséget. A hazai gasztronómia legismertebb alakjai közül Bíró Lajos, a Kistücsök Étterem csapata, Mautner Zsófia, Szabi, a pék és Gianni látogatta meg Sopron éttermeit, kávézóit, egy-egy napig ők látták vendégül a hozzájuk betérőket.

A „bemelegítő napok” után a legtöbb vendég a pünkösdi hosszú hétvégére utazott Sopronba. A Lővérekben felépült színpadokon a szervezők céljainak megfelelően az év könnyűzenei keresztmetszetét mutatták be. Ez a törekvés sikernek bizonyult, hiszen Azahriah és a Halott Pénz csak a SopronFesten vállalt fellépést ebben a félévben, de a legaktuálisabb nevek mellett igazi legendák is jelen voltak a fesztiválon.

A Csillagok Városa projekt keretében Azahriah egy valódiszobor-széket kapott ajándékba.

Ef Zámbó István alkotását a jövőben Sopronban kereshetik majd fel a rajongók. „Sopron nem maradhat ünnep nélkül!” – Dr. Farkas Ciprián polgármester ezzel a gondolattal tette le a SopronFest alapjait. A munkában a fő szervező Weekend Event mellett a város kulturális életének motorjai mind aktív részt vállaltak.

Egy olyan új esemény indult el nagy sikerrel, amelynek alapítói célnak tekintik, hogy hosszabb távon is fenntartható és „emberi léptékű” legyen a fesztivál. Egy olyan új színnel bővült a hazai fesztiválpaletta, amely minden korosztály számára kínál lehetőséget. A Lővérekben zajló koncerteken harmincötezren, míg a SopronFest összes programján közel ötvenezren vettek részt.

Nemcsak a szállodák, de az éttermek, kávézók, az utcák és terek is élettel teltek meg. 2025-ben a III. SopronFest június 6. és 8. között várja a közönséget.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Rovatok