Index Vakbarát Hírportál

Mintha Walt Disney távozott volna, Mikulás Ferenc elköszön

2024. május 30., csütörtök 15:27

A hazai rajzfilmgyártás egyik ikonikus alakja, Mikulás Ferenc átadja a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetői posztját Bán János írónak, az M5 korábbi csatornaigazgatójának, a Kecskeméti Médiacentrum előző főszerkesztőjének.

Mostanában sokszor hallhattuk, olvashattuk Mikulás Ferenc és a Kecskemétfilm nevét, ugyanis a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában szerepeltek egy alkotással. Igaz, nem önálló alkotás volt A legértékesebb áru, a stúdió a francia rendező, Michel Hazanavicius megbízásából működött közre az animációs film megszületésében. 

Ahogy az Indexnek is nyilatkozott Mikulás Ferenc, 53 évig állt a kecskeméti műhely élén, de most úgy döntött, 2024. június 1-től átadja a stafétát – írta meg a Hírös.hu.

Még bírta volna, de...

Mikulás Ferenc elmondta, nagyon büszke arra, amit a kollégáival, az általa kinevelt munkatársaival létrehozott. És a közönség oldaláról mi is nagyon hálásak lehetünk a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról és a Mondák a magyar történelemből sorozatért, vagy a Toldi egész estés rajzfilmért.

Hogy miért a változás? 

Fizikailag és szellemileg most sem érzem, hogy nekem abba kellene hagynom. Gondolatban továbbra is én viszem a stúdiót. Arra viszont gondolnom kellett, hogy ha azt szeretném, hogy sima legyen az átmenet, akkor időben kell átadni az ügyvezetői feladatokat. De csakis úgy, hogy tudjak segíteni annak, aki ezt átveszi tőlem. Így június 1-jétől Bán Jánost kértem fel erre a posztra

– nyilatkozta Mikulás. 

Az új garanciája a régi

Bán János (aki Bán Mór néven vált íróvá), maga is próbálkozott rajzolással, és eddig is szoros kapcsolata volt a stúdióval – például a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumi elnökeként neki köszönhető az Árpádházi szentek című sorozat elindítása. Azért Bánnak voltak fenntartásai a váltással kapcsolatban. 

Valószínűleg ilyen lehetett az, amikor valaki Walt Disney-től átvette a céget. Képtelenségnek tűnhet, hogy más vezesse a rajzfilmstúdiót, mindenki Feri személyiségéhez köti. Az, hogy ő továbbra is itt lesz, intézi a Kecskeméti Animációs Filmfesztivállal és az egyetemmel kapcsolatos feladatokat, számomra garancia volt arra, hogy ebbe érdemes belevágni

– fogalmazott az új ügyvezető. 

Mikulás Ferenc bízik abban, hogy a vezetőváltás sok pozitívumot hoz a Kecskemétfilm életébe is, és könnyebb lesz kivitelezni a projektjeiket; Bán János pedig egyenesen úgy érzi, küldetése van a stúdiónak.  

(Borítókép: Mikulás Ferenc 2021. június 22-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok