Index Vakbarát Hírportál

Új könyv jelent meg Kertész Imrétől

2024. június 3., hétfő 14:14

Akár a Sorstalanság segédletének is tekinthetjük a most kiadott Lét és írás. Feljegyzések 1959-1973 című kötetet, ami leginkább abba avat be minket, hogy milyen tartalmú irodalmat olvasott a Nobel-díjas szerző, miközben fő művét írta.

Amint azt a Kertész Imre Intézet közölte az MTI-vel, egy újabb kötettel gazdagodott a Nobel-díjas író életműve.

A Lét és írás. Feljegyzések 1959-1973 című könyv valójában egy naplóregény, és egyben egyfajta folytatása is annak a könyvnek, amelyet Kertész Imre születésnapján, 2023 novemberében ismerhetett meg a közönség.

Adalék a Sorstalansághoz

Ez volt a Vázlatok. Feljegyzések, tématervek 1958-1963 című műhelynapló, amit a Sorstalanság megírásával párhuzamosan vezetett a Nobel-díjas író. Már ez is egyfajta adalék volt fő művének megértéséhez, hiszen a „műhelyfeljegyzéseket” és eddig sosem publikált novella-, kisregény- és színműterveket egyaránt tartalmazó kötetben nyomon követhettük azt az alkotófolyamatot, ahogyan a szerző irodalmi formába öntötte a haláltáborokban átélt élményeit.

A Sorstalanság keletkezéstörténetét árnyalja tovább a Kertész Imre Intézet gondozásában, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kiadásában idei könyvhétre megjelent Lét és írás. Feljegyzések 1959-1973 című szövegfüzér, amelyet Kertész Imre

a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően állított össze

a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból. A könyv minden korábbi forrásnál mélyebb betekintést nyújt abba, hogyan gondolkodott, valamint hogy milyen irodalmi, filozófiai és történeti műveket olvasott Kertész Imre.

A könyvhét szenzációja

Az író önéletrajzi feljegyzéseit mintegy 400 magyarázó jegyzet, gazdag fogalomtár és informatív névmutató kíséri. A kötet utószavában pedig Soltész Márton, a Kertész Imre Intézet tudományos igazgatója, a kézirat történetét, irodalmi és filozófiai adalékait tárja az olvasók elé

A könyv bemutatója 2024. június 5-én, lesz 16 órakor, a Kertész Imre Intézetben – ide regisztráció szükséges. A kötetről a 95. Ünnepi Könyvhéten beszélgetés is lesz június 15-én fél 11-kor a Vörösmarty téri színpadon; majd fél 1-től Soltész Márton avatja be az érdeklődőket a naplóregény történetébe. 

Lét és írás. Feljegyzések 1959-1973 című kötet a harmadik könyv, ami Kertész Imre halálát követően jelent meg. 

Rovatok