Index Vakbarát Hírportál

Na, ilyen egy igazán jó strand – csak nem nálunk

2024. június 11., kedd 06:20

Nem kell messzire menni ahhoz, hogy egy egészen más világba csöppenjünk. Van olyan hely, ahol az emberek bíznak egymásban, nem kell nélkülözniük, a környezetre is odafigyelnek, és mindemellett még meg is mártózhatnak a Fertő tóban.

Magyarországon jelenleg szinte elképzelhetetlen, hogy a lakosság véleményét kikérjék egy beruházással kapcsolatban, az meg pláne, hogy közös erővel építsenek valamit, olyat, ami mindenkinek érdeke és használható is. Nem kell messzire menni ahhoz, hogy ezt megtapasztaljuk,

ugyanis Ausztriában van ilyenre példa.

Véget ért a beruházás, idén június elején átadták az Új strand – Fertő tó kikötőöblöt az osztrák oldalon, Breitenbrunnban. A megnyitóünnepségen a kulturális, politikai és gazdasági élet szereplői mellett elsőként Breitenbrunn lakosai vehették birtokba a kikötőépületet, a felújított mólókat, az új zöldterületeket, az éttermet és strandbárt, valamint egy delikáteszüzletet. 

Közös erővel a pihenésért

A projekt kitűnő példája a sokféle érdekcsoportból kikerülő érintettek sikeres együttműködésére. A tervezési folyamatban részt vett Breitenbrunn önkormányzata, végig jelen voltak a természetvédelem területén dolgozó szakértők, Burgenland tartomány illetékes hatóságai, az UNESCO Világörökségi Tervezési Tanácsadó Testület munkatársai, valamint valamennyi felhasználói csoport és a helyi lakosság. A nemzetközi építészeti pályázat eredményeit a projekt elején több mint 800 polgárnak mutatták be. Ezt követően

megvitatták a felmerült kifogásokat és a lakossági elképzeléseket,

és mindezeket figyelembe vették a végleges koncepció kialakításánál. Az érintett csoportok ilyen mértékű bevonására eddig nem volt még példa Burgenlandban, célja pedig az volt, hogy a felújítással hozzáadott értéket teremtsenek a helyi lakosság számára és az ideérkező vendégeknek. 

A június 5-i sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos megnyitón Astrid Eisenkopf, Burgenland tartomány elnökhelyettese, Erwin Preiner a Világörökség Fertő tó Egyesület elnöke, Anja Tröllinger, Breitenbrunn település alpolgármestere, Matthias Grün, az Esterházy Vállalat vezérigazgatója, valamint Monika Waitusch, a Libelle Étterem üzletvezetője mutatta be a projektet.

Azonnal szembeötlő, hogy egészen más kultúra, mint az itthoni. A jól öltözött urak és hölgyek nem siettek el semmit. Mosolyogva köszöntötték a sajtó képviselőit és egymást. A sajtótájékoztató után nem szalagot vágtak át, hanem zászlót húztak fel a parton, jelezve, hogy átadták az új strandot. A pincérek apró falatkákat kínáltak a jelenlevőknek, akik nem habzsolták az ingyenkaját, hanem kulturáltan egyet, maximum kettőt fogyasztottak el.

Nincs biztonsági őr, mégsem lopnak

Az osztrákoknál nincs zéró tolerancia, így ünnepélyesen egy pohárka bort vagy pezsgőt elfogyasztottak a jelenlévők. Egyedül egy újságíró volt az, aki a nap folyamán nyolc-kilenc pohárnál sem állt meg. És ez csak az, amit láttunk. 

Néhányan azonnal használatba is vették a helyszínt, legyen szó vízpartról, bárról, étteremről, vagy delikáteszboltról. Voltak, akik délelőtt 10-kor már szerettek volna elfogyasztani egy hideg sört a nagy melegben, és a bár csak délben nyitott, mégis kiszolgálták őket. Próbáljon meg itthon valaki 11:58-kor bármit venni egy olyan helyen, ami délben nyit.

Hogy adjunk egy kicsit a jövőnek is, a delikáteszboltban nincsenek eladók. A 7 órától 19:30-ig nyitva levő boltba a bankkártyánkkal tudunk bemenni, ugyanis miután bedugtuk egy gépbe, kinyílnak az ajtók. Aki megpakolta kosarát a környékről származó élelmiszerekkel, az a végén szintén bankkártyája segítségével fizethet, majd távozhat a boltból. Mivel sem eladó, sem biztonsági őr nincs az üzletben, rákérdeztünk, hogy mi a garancia arra, hogy nem lopnak?

Semmi. A bizalom

– jött a válasz. 

Honi hasonlítás

Ausztriából visszafelé megálltunk Fertőrákoson, ahol ugyan elindult egy 23 milliárd forintos beruházás, ám egyelőre annyit sikerült elérni, hogy lezúzták a teljes partszakaszt a cölöpházakkal együtt, és lezárták a látogatók elől. 

Míg a magyarok azon gondolkodnak, hogyan tudnának egyáltalán lejutni a vízhez, addig osztrák barátaink legnagyobb problémája, hogy milyen módon érjék el, hogy a most épülő bérelhető házakhoz úgy lehessen eljutni, hogy azzal ne zavarják a pihenőket.

Azt a megoldást választották, hogy a parkolóban kell hagyni a saját járgányt, ők pedig adnak egy elektromos autót, amivel be lehet pakolni a holmikat a házba. 

Az új osztrák létesítmény 53 millió eurós értékű felújításával az Esterházy Vállalat új impulzust ad a Fertő tó és környéke idegenforgalmának. A beruházással 60 új munkahelyet hoztak létre. A látogatók többféle vízisportot is kipróbálhatnak, bérelhetnek elektromos biciklit, röplabda- és lábteniszpálya is van.

(Borítókép: Toni Rappersberger)

Rovatok