Index Vakbarát Hírportál

A Rubik-kocka lesz a sláger a százezres fesztiválon

2024. június 30., vasárnap 15:44

Július 4-én kezdődik a tradicionális Zsolnay Fényfesztivál Pécs több mint 30 pontján. A nemzetközi fényfestő verseny témája a Rubik-féle bűvös kocka lesz.

A tavalyi évben több mint százezer látogatót vonzott be a fesztivál. A szervező, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleménye szerint a rendezvény legnagyobb attrakciója idén is a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny lesz. Ennek keretében öt alkotás lesz látható, és a háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációkat – a hagyományoknak megfelelően – kifejezetten a négytornyú pécsi székesegyház homlokzatára komponálják a művészek. A verseny idei témája a Rubik Ernő által tervezett, a világon mindenhol jól ismert térbeli logikai játék, a bűvös kocka, amely ötven éve jelent meg.

Idén nem pályázaton keresztül keresték a verseny résztvevőit, hanem meghívásos alapon választották ki a művészeket: egy magyar, egy angol, egy spanyol, egy dél-amerikai és egy német alkotót kértek fel, közülük pedig a közönség szavazatai alapján kerül ki a győztes.

Fontos újítás, hogy a fesztivál mind a négy napján megtekinthetők az alkotások, esténként fél kilenctől félórás blokkokban ismétlik őket éjfélig, az eredményhirdetésre pedig július 7-én, vasárnap 22 órakor kerül sor, amit az előző évek alkotásainak válogatása követ, zárásként pedig a Jónás Könyve című ikonikus mappingmű látható.

Ingyenes gyönyörködés

A fényfestő verseny mellett a fesztivál másik attrakciója a 19 állomásból álló, a teljes belvároson áthaladó Fény Útja installáció- és épületfestő-sorozat lesz majd. Az úton a látogató és a mesterséges intelligencia is szerepet kaphat egy kiállítótér fénnyel való átformálásában, egy másik alkotás pedig a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz mint ősi elem jelenkori szerepét.

A Kodály Központ hangversenytermében több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatják meg a látogatók, a belváros legnagyobb bevásárlóközpontjában 100 négyzetméteres LED-falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, a Kodály Központtal szomszédos Balokány Liget pedig elvarázsolt fényerdővé változik.

Nem csak esti fényalkotásokkal várja az érdeklődőket a fesztivál, napközben színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal szórakoztatják a pécsieket és a turistákat argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar előadóművészek, artisták és zsonglőrök.

A Zsolnay Fényfesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévő installációk egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg.

Rovatok