Index Vakbarát Hírportál

Az Index cikke ihlette a regény születését

2024. szeptember 23., hétfő 15:01 | aznap frissítve

Koch Beatrix második könyvét egy Indexben is megjelent történet ihlette. E szerint több mint egy évtizeddel ezelőtt leltek nyomára Franciaországban egy több mint kétszáz darabból álló műalkotáscsomagnak, amelyet Pablo Picassónak tulajdonítottak. A hír és az azt övező furcsaságok sora rejtette rabul az írónőt, aki számos tudományág segítségével, többszörös csavarral próbált magyarázatot adni a művek keletkezésére és megtalálásuk körülményeire. A nyomtatott könyvet a Könyvmentorok kiadó gondozásában adták ki idén tavasszal, e héttől pedig elektronikus könyv formájában is elérhető.

2010-ben nagy port kavart, hogy egy Cote d'Azur-i francia villanyszerelő, Pierre Le Guennec 271 korábban nem ismert műalkotást mutatott meg a nyilvánosságnak. A műalkotásokat Pablo Picassónak tulajdonította.

A villanyszerelő azt állította, ahogy azt az Index egy korábbi cikkében is megírta, hogy a festő halála előtt kapta őket ajándékba, amikor Picasso villájában dolgozott.

A gyűjtemény egyes becslések szerint akár 130 millió eurót is érhet. A hagyatékot kezelő Claude Picasso, a néhai művész fia eljárást indított a villanyszerelő ellen, mivel Le Guennec nem tudta bizonyítani, hogy azokat valóban ajándékba kapta. A bíróság végül a művész családjának adott igazat, és a villanyszerelőt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Izgalmas utazásra hív a könyv

Ez a hír és az egyre izgalmasabb találgatások inspirálták Koch Beatrixot, aki idén májusban jelentette meg a Picasso-legenda – 2050 című regényét, amelyben továbbgondolta a rejtélyt.

A könyv fülszövege szerint: „Száz elrejtett Picasso-alkotás legendája tartja izgalomban a művészetkedvelőket immár több mint százhuszonöt éve, míg végre 2050-ben feltárul a titok. Dr. Marilyn Hendrickson művészettörténész szenzációs bejelentést tesz: megtalálták a Picasso-hagyatékot.

Azt azonban nem árulja el, hogy a rejtélyes hagyatékra a milliárdos feltaláló és techmogul, Boris Latsky villájában leltek rá, méghozzá szokatlan körülmények között.

Minthogy azt sem árulja el, hogy egy hónapot Picasso társaságában töltött, ebben a különleges villában. Mi történt Antibes-ban? Mi is valójában a Picasso-legenda? A Picasso-legenda 2050 ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben egy izgalmas es lélegzetelállító utazásra hívja az olvasót, téren és időn keresztül.”

A könyv idén májusban jelent meg nyomtatott formában a Könyvmentorok gondozásában, ettől a héttől pedig e-book formájában is kapható.

Titokzatos mese

„Régóta foglalkoztatott egy olyan könyv megírása, ahol az általam művelt művészeti ágak, a vizuális művészet és az irodalom ötvözhető egymással. A Picasso-legenda – 2050 éppen ilyen lett: a könyvben tudatosan mosom össze a valóság és a fikció határait, olyannyira, hogy az olvasóim elkezdjenek a Wikipédiában utánaolvasni mindannak, ami még nem is létezik. A legnagyobb kihívás is ebben rejlett: hogyan tudom elhitetni az olvasóval azt, hogy valóságként élje át az általam megteremtett jövőbeli művészeti világot és a Picasso-legenda titokzatos meséjét” – mondja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben Koch Beatrix.

Koch Beatrix Pécsett született, 2001-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 2013 óta családjával Svájcban él. Első, non-fiction könyve 2021-ben jelent meg Végállomás: Svájc címmel, amelyben svájci emigrációs tapasztalatait osztotta meg.

Rovatok