Index Vakbarát Hírportál

Peren kívül egyezett meg Szász Júliával és Horváth Lajos Ottóval a Nemzeti Színház

2024. október 22., kedd 13:06

Majd egy évvel a 2023. november 10-én történt baleset után sikerült megegyezésre jutnia a Nemzeti Színháznak a Rómeó és Júlia című darabban megsérült színészekkel. Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia az intézmény weboldalán közzétett szűkszavú közlemények alapján peren kívül rendezte az ügyet a színházzal.

Hónapok óta komoly viták és vádaskodások jellemezték a Nemzeti Színház és két korábbi színésze, Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia kapcsolatát. A 2023 novemberében megsérült színészek – akik azóta már nem tartoznak a Nemzeti Színház társulatához – több ízben azzal vádolták meg az intézményt, hogy valótlan adatokat közöl anyagi és tényszerűségi oldalon, míg Vidnyánszky Attila és az intézményvezetés szintén igyekezett megcáfolni a két színész által közzétett információkat.

Horváth Lajos Ottó a szétválás óta a Játékszínbe, Szász Júlia pedig a Centrál Színházba igazolt, ahol már fel is vették első darabjaikat – a 2023/2024-es évad végével pedig többen is távoztak az intézményből. A két színész számára, bár szakmailag talpra álltak, egészségileg és mentálisan sem volt könnyű feladat a rehabilitáció.

Harcok után a kiegyezés

Horváth Lajos Ottó maradandó sérüléseket szenvedett, a gyógykezeléseken túl pedig a nyilvánosság előtt szállt harcba a Nemzeti Színház által közölt, általa valótlannak nevezett járulékok és adatok miatt. Szász Júlia szintén nyílt vitát folytatott, ahol egyszer ő cáfolta Vidnyánszky Attila állításait, majd a színház mondta azt, hogy a színésznő közöl pontatlan adatokat.

Eközben folyamatosan tartott a nyomozás a novemberi baleset kapcsán,

ahol a hatóságok igyekeztek megtalálni, hogy vajon ki és miért hibázott. A júniusban napvilágot látott információk alapján négy személyről van szó, akik valamilyen szabályszegésért számonkérhetők – azok, akik a díszlet megalkotásában, felépítésében és ellenőrzésében vettek részt.

A baleset óta számos művész hagyta el az intézményt, köztük Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze, aki 22 éven át erősítette a Nemzeti Színház társulatát. Eközben Vidnyánszky Attila többször felszólalt az eset és az őt ért vádak kapcsán, aki a támadások miatt úgy vélte, hogy bizonyos erők „el szeretnék pusztítani ezt az intézményt”.

Most azonban, a számos vita után a két sérült színésszel, úgy fest, sikerült egyezségre jutnia az intézménynek. A színház weboldalán a következő közlemény áll:

A Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. és Szász Júlia 2024. október 14-én megállapodást kötött egymással, amiben a 2023. november 10-én a Rómeó és Júlia című előadás során sajnálatos módon bekövetkezett munkabalesettel összefüggésben közöttük felmerült minden nyitott kérdést és igényt peren kívül, békés úton, véglegesen, teljeskörűen és valamennyi érintettre nézve kötelező érvénnyel rendezték.

Feltöltöttek egy másik bejegyzést is, amelyben Horváth Lajos Ottóról írják ugyanezt – azzal a különbséggel, hogy a megállapodást október 18-án sikerült megkötni.

Rovatok