Index Vakbarát Hírportál

Államosítják a közmédiák vagyonát

2010.10.05. 12:17

Állami tulajdonba kerül a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyonának jelentős része. Az erről szóló, az új médiastruktúrát érintő törvénymódosítási javaslatot - amely a nyáron elfogadott médiacsomag egyik elemét változtatná meg -, valamint az ahhoz kapcsolódó határozati javaslatot hétfőn terjesztette a parlament elé a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal.

Az ingatlanok, az archívumok, jelmez és díszlettárak egyaránt közvetlenül állami kézbe kerülnének jövő év januárjától egy hétfői előterjesztés szerint. Az eddigi működéshez képest ez abban jelent különbséget, hogy míg eddig az egyes állami tulajdonú médiák önállóan rendelkeztek vagyonuk felett, a jövőben a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap gyakorolná majd.

Hétfőn létrehozta az Országgyűlés azt az eseti bizottságot is, amely javaslatot tesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tagjaira. A médiatanács tagjait a parlamenti menetrend szerint a jövő hétfőn választja meg az Országgyűlés.A jelölőbizottság elnökét a kormányoldal adja, az ellenzéki pártoknak meg kellett egyezniük az alelnök személyéről.

A bizottság elnöke a fideszes Cser-Palkovics András lett, az alelnök Mesterházy Attila (MSZP), tagjai Pálffy István (KDNP), Pörzse Sándor (Jobbik) és Karácsony Gergely (LMP). A képviselők egyhangúlag, 351 igen szavazattal választották meg őket. A testület tesz javaslatot a médiatanács négy tagjára, akiket a médiatanács elnökével együtt az Országgyűlés a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával választ meg kilenc évre.



Rovatok