Index Vakbarát Hírportál

Több mint hatvanezren voltak az idei könyvfesztiválon

2011.04.17. 16:05

A szakma és a közönség szempontjából is sikeresnek ítélte a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Zentai Péter László, a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója. A seregszemlére több mint hatvanezren váltottak jegyet vasárnap kora délutánig, és mint az igazgató elmondta:  külön öröm, hogy minden eddiginél több tizennyolc év alatti látogatott ki a Millenárisra.

Az igazgató úgy vélte, rendkívül pozitív üzenete volt az európai uniós díszvendégségnek. „Gáláns vendéglátók voltunk, igényes standot építettünk a külföldi vendégeknek, amit az is jelez, hogy mind a 26 ország elfogadta a meghívásunkat, két, esetenként három írót is delegálva Budapestre” – fogalmazott Zentai Péter László, kiemelve, mindegyik alkotó úgy érkezhetett Budapestre, hogy új, magyar nyelvű kötete várta. Szerinte ez utóbbi jól érzékelteti a magyar könyvkiadás nyitottságát, az európai újdonságok iránti érdeklődését. Az igazgató megemlékezett az Európai Ars Poetikák című irodalmi gáláról is, amely telt házzal futott.

Zentai Péter László emlékeztetett, nagy sikert arattak a fesztivál díszvendég írójához a világhírű, svéd Per Olov Enquisthez kapcsolodó programok, de könyvszakmai szempontból kiemelkedő jelentőségű volt az idén először az európai kiadók számára meghirdetett ösztöndíjprogram is. „Közel egytucatnyi, az európai könyvkiadást meghatározó kiadók vezetői, szerkesztői voltak jelen, akiknek sikerült ráirányítani a figyelmét a kortárs magyar irodalom újdonságaira, ami remélhetőleg megsokszorozza a magyar művek iránt mutatkozó fordítói érdeklődést” – tette hozzá.

A fesztivál három és fél napja alatt zajló több mint 300 program közül az igazgató kiemelte a diákok számára meghirdetett jelmezes versenyt, mint fogalmazott, a frankfurti könyvvásáron ellesett ötlet Budapesten továbbfejlődött, az iskolások nemcsak beöltöztek kedvenc irodalmi hősüknek, hanem elő is adták az adott művet. „Egészen távoli iskolákból is érkeztek gyerekek, reméljük, jövőre még többen jelentkeznek majd” – vélekedett.

A könyvszakmai programokról Zentai Péter László elmondta, rengeteg téma került terítékre, a digitalizációtól a Márai-programon át egészen a szerzői jogi, műfordítói konferenciákig. „A problémák egy része olyan, amely nem oldódhat meg egyetlen találkozón. Volt, ahol nagyon komoly viták generálódtak, ezekről érdemes lesz további konferenciákat szervezni” – tette hozzá.



Rovatok