Index Vakbarát Hírportál

Nem a CIA áll az Oszamát ölő film mögött

2012.11.27. 12:40

Az Oscar-díjas író-rendező alkotópáros, Mark Boal és Kathryn Bigelow cáfolta azt a republikánus vádat, miszerint az Obama-adminisztrációtól és a CIA-tól is szigorúan titkos információkat kaptak a hamarosan mozikba kerülő, Oszama lelövéséről szóló kommandósfilmükhöz, a Zero Dark Thirty-hez, írja a Deadline.

Mark Boal az ABC csatorna Nightline című műsorában mondta el: bár konzultáltak a hadsereggel és a CIA-val, nem nézhettek bele szigorúan titkos jelentésekbe. A titkosszolgálattól és a tengerészettől kapott információkkal végig óvatosan bántak: egyetlen valódi ügynökre vagy Navy SEAL-kommandósra sem lehet majd ráismerni a film alapján. Boal egyébként elképesztőnek és érthetetlennek tartja, hogy egyes republikánus képviselők már akkor elkezdték lejáratni a készülő filmet, amikor még egy sor sem volt megírva a forgatókönyvből.

A Zero Dark Thirty természetesen az amerikai haditengerészet Navy SEAL Team 6 nevű kommandóscsapatnak világhírt hozó 40 perces akciójáról szól majd. Ők voltak azok, akik a CIA támogatásával az Operation Neptune Spear fedővenű akcióban 2011. május 1-jén megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida-vezér titkos pakisztáni erődjében. Mark Boal és James Cameron exfelesége, Kathryn Bigelow amennyire tudtak, igyekeztek hitelesek maradni: Jordániában például felépítették Oszama háromemeletes abottabadi betonrejtekhelyének pontos mását, amit a Navy SEAL-kommandósok helikopterekkel közelítettek meg és emeletről emeletre haladva tisztítottak meg az odabent bújkáló terroristáktól (az akció részleteiről ebben a cikkben olvashat).

A SEAL-kommandósok mellett az akciót éveken át előkészítő CIA is központi szerepet kap a filmben, olyannyira, hogy a főszereplő is egy ügynöknő (Jessica Chastain) lesz.

A film egyébként eredetileg pont arról szólt volna, hogy az amerikai civil és katonai hadvezetés a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta nem volt képes előkeríteni Oszamát, ám idén májusban az élet átírta a forgatókönyvet. Hogy elkerülje a politikai PR-vádját, Kathryn Bigelow az amerikai elnökválasztásra való tekintettel nem akarta idén mozikba küldeni a filmet, ezért a Zero Dark Thirty amerikai premierjét 2013. január 11-re tolták.