Index Vakbarát Hírportál

A Trónok harca írójától lopták Csubakkát

2014.05.20. 14:57 Módosítva: 2014.08.28. 14:01

Valószínűleg csak a legfanatikusabb Csillagok háborúja rajongók tudták eddig, hogy Han Solo szőrös és morgolódós vuki másodpilótája, Csubakka eredetileg nem is George Lucas teremtménye volt. Egy másik George találta ki: a Trónok harca könyv- és tévésorozat (tudjuk, tudjuk, valójában Tűz és jég dala regényciklusnak hívják) ünnepelt írója, George R. R. Martin.

A jelenleg legismertebb kortárs fantasy írónak ugyanis 1975-ben a patinás sci-fi folyóiratban, az Analog Magazine júliusi számában jelent meg az 

And Seven Times Never Kill Man

című kisregénye, John Schoenherr grafikus pedig a történetben szereplő, lézerpuskás szőrmókokat festette rá az újság borítójára.

Lucas azt hitte, ez valami 30-as évekbeli gagyi

A hardcore sci-fi rajongó George Lucas később maga vallotta be, hogy valóban George R. R. Martin írása, de főleg Shoenherr rajza inspirálta a vukikat. Igaz, ő 1976-ban még azt hitte, hogy a szőrös nyílpuskás űrlényeket nem a nyári Analog magazinban látta, hanem valami elfeledett '30-as évekbeli ponyva borítóján, amire úgysem emlékszik már senki. Így ugyanúgy építkezhet belőle, ahogy a '30-as évek ferdén úszó Flash Gordon-betűit, az '50-es éveg Kuroszava-filmjeit és John Ford westernklasszikusait is lenyúlta.

Lucas így csak annyit mondott 1976 őszén a Star Wars-világ fő dizájnerének, az 1974 óta neki dolgozó Ralph McQuarrie-nek, hogy a vukikat nyílpuskás majomembereknek rajzolja meg, de dobja fel a kinézetüket valami plusz elemmel, amivel már nem hasonlítanak majd arra az "ősrégi" sci-fiben látott lényekre. A két éve elhunyt, zseniális McQuarrie ekkor találta ki Csubakka kultikus töltényövét - a többi pedig már filmtörténelem.

És hogy ez a hír miért most járja be a világsajtót? Mert a Csubakkát alakító brit színész, Peter Mayhew május 19-én ünnepelte a 70. születésnapját. Az Uproxx pedig egy nagy jubileumi cikkben szedett össze érdekességeket a kedvenc vukinkról:

  • Csubi jellegzetes hangja az Oscar-díjas Ben Burtt kreálmánya volt, aki összemixelte a medve, a rozmár és a borz ordítását
  • Lucas már az 1971-es THX-1138 című utópisztikus sci-fijében elsütötte a wookie szót: így hívták az egyik haverját, a filmben pedig az egyik szereplő azzal hencegett, hogy képes lefutni egy vukit
  • Csubakka meghalt az 1999-es Vector Prime című regényben
  • de szerencsére a Star Wars 7-ben még élni fog (a Disney magasról tesz a Jedi visszatér utáni 31 évben született képregények, könyvek és videojátékok eseményeire), és újra Peter Mayhew fog izzadni a vukijelmez alatt.