Index Vakbarát Hírportál

Újabb nemzetközi díjat nyert a Saul fia

2015.08.23. 14:23

Két magyar alkotás is különdíjat nyert a szarajevói filmfesztiválon, írja az MTI. A Saul fia a játékfilmes zsűri különdíját vehette át az ottani nemzeti színházban, Almási Tamás Tititá c. doukumentumfilmje pedig a nemzetközi zsűri különdíját kapta. Nemes Jeles László filmjének ez már a negyedik rangos díja és már júniusban arról írtunk, hogy díjra esélyesként mutatják majd be Szarajevóban, a rendezőt pedig azóta szerződtette Amerika egyik legbefolyásosabb hollywoodi ügynöksége.

Almási zenés dokumentumfilmje egy 18 éves gitárost kísér végig, aki egy borsodi romatelepről nyer felvételt a Snétberger Zenei Tehetség Központba anélkül, hogy ismerné a kottát vagy rendszeresen gyakorolna. A Tititát most mutatták be először külföldön.

A filmfesztivál fődíját egy női jogokkal foglalkozó török film nyerte, de tiszteletbeli Szarajevó-szíve díjat kapott Benicio Del Toro is. A Reuters szerint a fesztivál szervezői a zárógálán azt követelték Oroszországtól, hogy engedjék szabadon Oleg Szencov ukrán rendezőtm akit terrorizmus támogatása miatt tartoztattak le. Szemcov a Krím-félsziget elcsatolása ellen tiltakozott, ezért akár 23 év börtönt is kaphat.