Index Vakbarát Hírportál

15 millió forint már megvan Nemes Jeles László következő filmjének büdzséjéből

2015.11.27. 15:07

A nyolcadik alkalommal megrendezett TorinoFilmLab nevű filmes szakmai találkozón 50 000 eurós, azaz több mint 15 millió forintos támogatást kapott a Saul fiával a nemzetközi filméletbe berobbanó Nemes Jeles László következő filmterve, a Sunset, azaz Naplemente. A film az első világháború előtt játszódik Budapesten, műfaját tekintve thriller lesz, a főszereplője pedig egy nő, aki a küszöbön álló világégés előtt nem sokkal érik felnőtté.

A TorinoFilmLabs idén összesen 460 000 eurónyi támogatást ítélt oda több filmesnek. A szakmai fórum létrehozásakor független filmek támogatását tűzte ki célul. 

Ez lesz Nemes Jeles második nagyjátékfilmje, az elsővel többek között a zsűri nagydíját nyerte el Cannes-ban, és jó esélye van arra, hogy bekerüljön a legjobb öt külföldi film közé, ami Oscart nyerhet a 2016 februári gálán - sőt, az amerikai szaklapok szerint a Saul fia a díj legnagyobb esélyese. (A Saul fiát egy 168 kritikusból álló zsűri épp most választotta az év 8. legjobb filmjének. A Mad Max 4 azért megelőzte.)

A Naplemente producere Sipos Gábor lesz, a gyártója pedig a Laokoon Cinema, aminek az előző Nemes-filmet is köszönhettük. A rendező a ScreenDailynek azt nyilatkozta, hogy

a Naplemente egy olyan Budapesten játszódik 1910-ben, ami még toleráns volt és kozmopolita, ahol különböző származású, etnikumú és vallású emberek laktak békésen egymás mellett. A nácik ezt ölték ki belőlünk. A 20. század bizonyos szempontból faji értelemben tiszta országgá tette Magyarországot. A film a történelem egy nagyon fontos pillanatában játszódik, közvetlenül azelőtt, hogy kitörne a világháború és a civilizáció a sötétségbe zuhanna.

A film előkészítése már egy ideje tart, nyáron mi is megírtuk, hogy 16-28 éves nőket és 25-40 közötti férfiakat keresnek hozzá.