Index Vakbarát Hírportál

Újabb díj a Saulnak Amerikában, már követni sem tudjuk

2015.12.02. 17:06

Újabb tekintélyes amerikai szervezet, ezúttal a New York-i Filmkritikusok Egyesülete díjazta a Saul fia című magyar filmet. Az 1935-ben alapított New York Film Critics Circle (NYFCC) ma hozta nyilvánosságra a díjazottak listáját. A legjobb elsőfilm díját most először egy magyar alkotás, Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyerte el. Az ünnepélyes díjátadó január 4-én lesz New York-ban.

Mint ma már megírtuk, a szintén New York-i székhelyű, nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR) tagjai az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg tegnap Nemes Jeles Saul fia című alkotását, melyet december 18-tól vetítenek az amerikai mozik.

A Variety magazin szerkesztősége nemrég hozta nyilvánosságra az idén kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők tízes listáját (10 Directors to Watch for 2016), amelyen Nemes Jeles László is szerepel. A tíz felfedezettnek különszámot szentel december végén a Variety, és január elején a Palm Springs-i Filmfesztiválon személyesen is köszöntik őket.

A Saul fiát a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, melyen a Saul fia a nyolcadik lett. Az International Press Academy kedden hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.

Miközben világszerte sorra aratja a babérokat Nemes Jeles László első filmje, a hétvégén véget ért TorinoFilmLab szakmai fórumon már a következő filmtervét díjazták. A Sunset (Alkony) munkacímen készülő filmterv 50 ezer eurós díjat nyert Torinóban a nemzetközi szaktekintélyek alkotta zsűritől.

Az első világháború előtti Budapesten játszódó dráma, mely a filmalap 21,933 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatásával készül, egy fiatal nő útkeresésének története. Nemes Jeles László a Saul fiát is jegyző alkotótársakkal - Clara Royer és Matthieu Taponier társ-forgatókönyvírókkal, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerekkel - készíti elő új filmjét a Laokoon Filmgroupnál - olvasható a filmalap közleményében

Nemes Jeles filmjét itthon már több mint 94 ezren látták és továbbra is műsoron van a Mozinet forgalmazásában. A franciaországi mozikban három hét alatt több mint 157 ezer néző látta novemberben. A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában.