Index Vakbarát Hírportál

Tarantino: A Disney mindent megtesz, hogy kibasszon velem

2015.12.18. 15:43

Elég sok embernek van tele a töke azzal a Star Wars-őrülettel, ami eluralta a világ filmes blogjait, szaklapjait, magazinjait, üzleteit, mozijait és tévéit, de igazán oka rühellni a filmet, pontosabban a forgalmazó Disney-t, leginkább Quentin Tarantinónak van.

A rendező legújabb filmje, a Hateful Eight azaz Aljas nyolcas (hazai premier január 7.) az USA-ban december 25-én kerül moziba, egy héttel a Star Wars: Az ébredő erő után. A filmet Tarantino 70 mm-es formátumban forgatta, és nagyon szerette volna, ha Los Angeles Cinerama Dome nevű mozijában bemutatják, mert ez a kevés számú olyan mozi egyike, ahol 70 mm-es filmek vetítésére alkalmas vetítőgépek vannak. A Tarantino-filmet forgalmazó The Weinstein Company és a mozi tulajdonos ArcLight meg is egyezett a bemutatóról, mindenki örült, de egyszer csak jöttek a Pásztor fiúk, oppardon a Disney, és belecsapott a lecsóba, két kézzel.

Ahogy azt Tarantino Howard Stern rádióműsorában kissé remegő hangon, bősz káromkodásokkal tűzdelve elmesélte, a Disney kitalálta, hogy ők is szeretnék az ikonikus moziban bemutatni a filmet, és nem érdekelte a Tarantinóékkal kötött szerződés, közölték az ArcLighttal, hogy nem bontják fel a megállapodást, és nem vetítik a Cineramában is Az ébredő erőt, akkor a cég egyetlen mozijában sem engedik a filmet bemutatni, és coki. Tarantino aljas zsarolásnak minősítette a lépést, amivel nehéz vitatkozni, legalábbis elsőre.

Második blikkre már nem tudja az ember, hogy mit mondjon, mert a rendező szavaira rácáfolva a The Hollywood Reporter azt írja, hogy az ArcLight alá sem írt semmiféle szerződést Weinsteinékkel, csak a forgalmazó valahogy elfelejtett szólni a rendezőnek. Ezt a magyarázatot mi elég gyengének érezzük azért.