Index Vakbarát Hírportál

Quentin Tarantinót megdöbbentette a Weinstein-botrány

2017.10.13. 12:40

A rendező elég régóta dolgozik Weinsteinnel, első két közös filmjük a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregény volt, azaz huszonöt éves barátságról van szó. Weinsteinnek egyébként minden Tarantino-filmhez volt köze, a The Weinstein Company gyártotta a Ponyvaregény utániakat.  

Tarantino úgy tűnik, megvárta, hogy az első, nagyobb hullám lecsengjen (a Weinstein elleni első vádak egy hete jelentek meg a New York Times-ban), és csak tegnapelőtt szólalt meg az ügyben - akkor is csak a Twitteren:

Azaz: 

Döbbenten állok a Harvey-ról napvilágot látott hírek előtt. Jó barátom, de ha bűnös, bizonyos dolgok elkerülhetetlenek.

Lefordítjuk: én nem tudtam róla, de ha igaz, akkor megérdemli, amit kap. Az első üzenetet egy második követte, amit Amber Tamblyn színésznő tett közzé Tarantino kérésére:

Az elmúlt héten döbbenten és nagy szívfájdalommal figyeltem a régi barátomról, Harvey-ről nyilvánosságra kerülő információkat. Szükségem van még pár napra, hogy feldolgozhassam fájdalmamat, érzéseimet, dühömet és emlékeimet, ezt követően fogok a nyilvánosság elé állni.

Tamblyn egy ezt megelőző tweetben azt írta, hogy együtt vacsorázott Tarantinóval, aki megkérte a fentiek közzétételére. A színésznőnek is volt egy hasonló ügye nem sokkal ezelőtt, ő James Woods színészt vádolta meg azzal hogy 16 éves korában zaklatta. 

A Weinstein-botrány mai fejleményei vázlatpontokban:

  • Az amerikai producerek céhének (PGA) vezetősége szombaton ül össze, és minden valószínűség szerint kizárják soraikból Weinsteint. Ez azért nagy jelentőségű lépés, mert Hollywoodban aki nem tagja a PGA-nak, az nem nagyon gyárthat filmet. A Brit Flmakadémia már tegnap felfüggesztette Weinstein tagságát, az Amerikai Filmakadémia várhatón hasonló lépésre sznja majd el magát szintén szombaton.
  • Rita Moreno színésznő bejelentette, hogy 18 évesen (az ötvenes években) a Fox akkori elnöke, az 1960-ban elhunyt Buddy Adler zaklatta.
  • Felfüggesztették állásából az Amazon Studios főnökét, Roy Price-t, akit Isa Dick Hackett, a cég The Man In THe High Castle című sorozatának producere vádolt meg szexuális zaklatással. A nő azért állt a nyilvánosság elé mert a Weinstein-botrány utóéletéből azt látja, hogy már felvállalhatja a két évvel ezelőtti eseményeket.
  • A TMZ szerint Weinsteint lehet, hogy nem rúghatta volna ki cége, a TWC, hiszen a szerződésében van egy pont, ami szerint ha a cég viselkedési alapszabályzatát megsértve közeledik bárkihez is, akkor büntetést kell fizetnie, de az állását megtarthatja. És ha ez nem lenne elég megdöbbentő, a szerződésben a büntetés mértéke is szerepel, ezek szerint az első ilyen alkalommal 250 000 dollárt, a másodiknál 500 000-et, a harmadiknál 750 000 dollárt, minden továbbinál 1 000 000 dollárt köteles befizetni. Elképesztő, hogy egy cég egyáltalán hajlandó ilyen szerződést bárkivel aláírni.
  • Oliver Stone is megszólalt a Weinstein-ügyben. Szerinte nagyon nehéz lehet most a producer helyzete, és jó lenne megvárni a bírósági tárgyalást az ítélkezéssel. "Nem tartom helyesnek, hogy bárkit is önkéntes rendőröknek vagy házmestereknek kellene elítélniük. Nehéz napok ezek számára is, ezt ne felejtsük. Nem volt közös filmünk. Mindenkiről hallottam horrorsztorikat, így nem is akarok előre ítélkezni. Az a helyes, ha megvárjuk, milyen döntést hoz a bíróság."