Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a 15 év alatti színészét zaklató francia rendezőt

2020.01.15. 00:27

Kedden letartóztatták Christophe Ruggia francia filmrendezőt, akit Adele Haenel, a Portré a lángoló fiatal lányról színésznője azzal vádolt, hogy 12 és 15 éves kora között rendszeresen zaklatta szexuálisan.

Az MTI híre szerint a párizsi ügyészség felügyelettel rendelkező személy által 15 évesnél fiatalabb kiskorú sérelmére elkövetett szexuális támadások és szexuális zaklatás ügyében indított eljárást az ügyben.

Tavaly novemberben az Index is megírta, hogy miután a francia színésznő megvádolta a filmest, a francia filmrendezők szövetsége, az SFR kizárta Ruggiát a szakmai szervezetből. A színésznő akkor azt mondta, nem kíván feljelentést tenni.

A kétszeres César-díjas színésznő azt állította, hogy Ruggia az első filmje, az Ördögök forgatásán, majd utána éveken át szexuális zaklatta őt. A vádat a Mediapart portál tényfeltárása erősítette meg: ebben csaknem harminc megszólaló támasztotta alá az elmondottakat.

Adele Haenel szerint a rendező a film előkészítése során a hatása alá vonta, majd éveken át "folyamatosan zaklatta, fogdosta, akarata ellenére csókolgatta", amikor a szombat délutánjait a szülei tudtával nála töltötte. A színésznő 15 évesen minden kapcsolatot megszakított a rendezővel, és csaknem tíz évig teljesen visszavonult.

A feljelentés hiánya ellenére a párizsi ügyészség hamarosan jelezte, hogy a portálon megjelent tényfeltáró írás alapján saját hatáskörben eljárást indít.

Az 55 éves Christophe Ruggia ügyvédjei útján tagadta a vádakat, és közölte, hogy "semmiféle fizikai közeledésben és szexuális zaklatásban nem vett részt". Ennek ellenére kiadott egy bocsánatkérő közleményt is. "Nem tudtam, hogy a hízelgésem és a színésznő iránt táplált reményeim a fiatal kora miatt esetenként fájdalmasaknak tűnhettek" – állt ebben.