Index Vakbarát Hírportál

Oscar-díjra jelölték a Dűne magyar munkatársát

2022.02.15. 09:18
Tíz arany szobrocskára is esélyes a Magyarországon készített Dűne című szuperprodukció az idei Oscar-díj-átadón.

A több száz hazai filmes szakember közreműködésével főként Magyarországon készült Dűne című szuperprodukció, mely Denis Villeneuve rendezésében a maga csaknem 400 millió dolláros bevételével és múlt héten bejelentett 10 Oscar-jelöléssel 2021 legsikeresebb mozifilmjeinek egyike. A film magyarországi forgatása több mint 4 hónapig tartott 2019-ben.

A magyar filmes szakemberek közül Sipos Zsuzsanna berendezőt jelölte Oscar-díjra az Amerikai Filmakadémia a látvány (Production Design) kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt. Már szinte tiszteletbeli magyarnak tarthatjuk a hosszú évek óta hazánkban élő és dolgozó Mac Ruth hangmérnököt, akit a Dűne hangvilágát megalkotó csapattal együtt jelöltek Oscar-díjra a hang (Sound) kategóriában. Neki ez a negyedik Oscar-jelölése.

A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint évente átlagosan 300 filmes produkció készül Magyarországon, ami mintegy 20 ezer szakembernek biztosít munkát. A közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg 2021-ben meghaladta a 218 milliárd forintot.

A megnövekedett igények miatt egyre több filmes szakemberre van szükség. Az NFI 2021-ben 8 filmes hiányszakma képzését támogatta összesen 50 millió forinttal. A támogatott képzéseken a program 2016-os indulása óta több mint 500 szakember végzett.

A pályakezdő és pályamódosító filmesek körében népszerű Fast Forward Program 12 offline és online programmal jelentkezett tavaly, amelyek a zöld filmgyártástól egészen a virtual productionig bezárólag számos szakmai területet érintettek.

Az NFI Képzési igazgatósága működteti a Filmesgyakornok.hu online platformot, ahol a pályakezdők izgalmas filmes munkákat találhatnak. Magyarországon ez az egyetlen felület, ahol a producerek és a gyakornokok közvetlen összeköttetésben állnak, ezzel is segítve a fiatalokat, hogy eligazodjanak a filmkészítés különböző területein. A szakterületekről a Nemzeti Filmintézet videósorozatot is közzétesz YouTube-csatornáján.