Index Vakbarát Hírportál

A legnagyobb hollywoodi sztárok lázadtak fel a kanadai filmfesztiválon

2023.09.14. 11:33
Mark Ruffalo, Joaquin Phoenix, Julianne Moore, Rachel McAdams, Edward Norton – csak néhány név azok közül, akik aláírták a levelet, amelyet a most zajló kanadai nemzetközi filmfesztivál szervezőinek küldtek el. Követelik, hogy a rendezvény bontsa fel szponzori szerződését egy bankkal, amely nem tiszteli az őslakosok jogait.

A sztárok mellett rengeteg filmes szakember írta alá azt a petíciót, amely az épp most zajló Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) vezetőségét szólítja fel, hogy bontsanak szerződést egyik szponzorukkal, a Royal Bank of Canadával, mivel a kanadai őslakosok földjén engedélyeznek fosszilistüzelőanyag-kitermelő projekteket.

A fesztivál egyébként teljes mellszélességgel kiáll az őslakosok jogaiért, szenvedélyesen támogatja őket, Cameron Bailey, a rendezvény igazgatója minden vetítés előtt a pódiumon tiszteletét fejezi ki az őslakosok előtt, és megköszöni, hogy földjükön rendezhetik meg a nívós filmes mustrát.

A TIFF kommunikációs alelnöke megköszönte a sztárok levelét, és hogy felhívják a figyelmet a környezeti fenntarthatóságra és az ősi földek értékeire, és elárulta, hogy már tárgyalásokat folytatnak a bankkal, amely nyitott a változtatásokra.

A levél egyik megfogalmazója azt mondta, a TIFF-nek most döntenie kell, hogy a szponzort választja, vagy a filmes közösséget. A fesztivál profilja épp a társadalomtudatos filmek bemutatása, az őslakos filmesek reflektorba emelése, és ahogy egy őslakoscsoport egyik tagja mondja, ez dicséretes dolog, de közben a legrosszabb bűnözőkkel szövetkeznek, hiszen a bank  támogatja a CGL csővezeték építését, ami feldúlja az őslakosföldeket. Az ott lakók hiába tiltakoztak, olyan rendőri brutalitás volt a válasz, amire még az ENSZ is reagált.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.